PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 10. november 2022, ob 12. uri

MO PD Sežana priznanje Mladina in gore 2022 za izjemne dosežke pri delu z mladimi

Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije vsako leto za največje dosežke na področju mladinskega dela v planinstvu podeljuje priznanja Mladina in gore. Za izjemne dosežke pri delu z mladimi, ki se kažejo v kakovosti in stalnosti dela ter razširjenosti planinstva med mladimi v lokalnem prostoru ga bo letos prejel mladinski odsek Planinskega društva Sežana - za dolgoletno delo z mladimi in za mlade.
Mladinski odsek Planinskega društva Sežana ima zelo dolgo tradicijo delovanja z mladimi. Delo z mladimi se je začelo izvajati kmalu po ustanovitvi društva pred 70 leti. Prav poudarek društva na delovanju mladinskega odseka ter vključevanje mladih v planinske dejavnosti je tudi prispevalo nadaljnjemu aktivnemu delovanju članov v društvu in aktivnem ohranjanju društva vseh 70 let obstoja društva. V tem času se je v mladinskih planinskih aktivnostih izmenjavalo veliko mladih planincev. Kasneje so kot odrasle osebe mnogi nadaljevali delo v planinskem društvu. Veliko se jih kot ljubitelji planin vrača v gorsko naravo in so člani društva.

unnamedMladinski odsek PD Sežana v okviru društva in v širši okolici razvija planinsko vzgojo in nudi planinsko izobraževanje otrokom in mladini.

Sodelovanje mladinskega odseka s šolami, vrtci in mentoricami na šolah in vrtcih je prispevalo k velikemu številu včlanjenih mladih planincev v društvo. Mentorice na šolah v okviru planinskega krožka pripravljajo mlade planince na tekmovanje mladina in gore ter orientacijska tekmovanja.

Temelj delovanja mladinskega odseka je izvajanje planinskih pohodov za mlade planince, na katere so še posebej vabljeni otroci in šolska mladina. Mladinski odsek vsako leto izvede planinski tabor za otroke in mladince. Povabljeni so osnovnošolski otroci in mladinci. To so dejavnosti, ki še posebej krepijo mladinsko planinsko organizacijo. 
unnamed__1_
Mladinski odsek PD Sežana sodeluje pri različnih planinskih aktivnosti z mladinskimi odseki sosednjih društev in v okviru MDO.
Mentorice v vrtcih izvajajo planinske pohode za najmlajše, pogosto skupaj s starši in taka druženja prispevajo k razvoju množičnega planinstva. Delovanje mentoric v šolah in vrtcih pomembno pripomore k pomenu in razvoju planinske dejavnosti.

Foto: Barbara Rodica in Matej Trobec

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=15988 16. 7. 2024