PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 1. december 2022, ob 7. uri

S knjigo v gore: Gore so moj drugi dom

Planinski vodniki so kdajpakdaj tudi zgodovinsko obarvani. Vezna pot je druga najstarejša vezna obhodnica po Sloveniji in je tista pot, ki ima nov planinsko-zgodovinski vodnik. Tokrat v posebni znižani ponudbi.
V času izjemnih knjižnih popustov bomo prav posebno pozornost dali šestim knjigam, ki smo jih izdali v letošnjem letu.

Planinsko-zgodovinski vodnik Po poteh XIV. divizije je poseben v tem, da so v njem opisane poti in dostopi, ki so jih prehodili partizani na zgodovinskem pohodu. Poleg pohodniških in planinskih informacij vsebuje tudi zgodovinska dejstva in resnične zgodbe, zato planinec kraje in vrhove doživi drugače, kot bi jih sicer. Planinsko-zgodovinski vodnik je delo fotografa, publicista in popotnika Francija Horvata, ki je odgovoril na spodnja vprašanja. 

Po_poteh_XIV._divizije

Kaj je v knjigi tako drugačnega od knjig s planinsko tematiko?

Dodana vrednost je ta, da planinski vodniki običajno niso zgodovinsko obarvani in ta vodnik ima lep vpogled v zgodovino slovenskega partizanstva. Poleg tega je v vodniku poleg same poti kar nekaj namigov za morebitne izlete.

Zdi se, da je že vse povedano in objavljeno. Kako najdete nove podatke?

Za vsako posamezno destinacijo se je bilo potrebno kar potruditi, da sem izbrskal še kakšno zanimivost. Poleg obiska knjižnic in zgodovinskega arhiva v Celju sem poskušal dobiti informacije iz prve roke. Takšen primer v knjigi je Anton Oražen, ki sem ga obiskal v Ribnici.

S38.DSC_1803_CERKVICA_SV_LOVRENC__002_Cerkev sv. Lovrenca (foto Franci Horvat)

Kaj je vas očaralo v planinskem/ gorskem svetu, da ste tako navdušeni nad njim?
V gorah me očara narava, ki je v vsakem letnem času drugačna. Običajno so pravi "hribovci" bolj domači in z njimi je lažje navezati pristne stike. Poznanstva z njimi so običajno bolj pristna in trajna. Gore so moj drugi dom.

Zanimiv dogodek ob sestavljanje knjige?
Ko sem občudoval arhivski posnetek Jožeta Petka, ki je na naslovnici moje knjige, sem bil prepričan da je to cerkev sv. Kancijana na Polani nad dolino Gračnice. Podobnost je res velika. Toda čez čas sem dobil podatek, da je to cerkvica sv. Fabijana in Boštjana v Polani nad Radežom, ki se nahaja v Posavju. Tako sem ob sneženju in hudem vetru obiskal še slednjo cerkvico.

S1.DSC_9431_CERKEV_SV_FABIANA_IN_BOSTJANA_V_POLANI_NAD_RADEZEM__002_Cerkev sv. Fabijana in Boštjana v Polani; ponovitev pohoda v današnjem času (foto Franci Horvat)

Vaša najljubša knjiga s planinsko tematiko?

Reinhold Messner, Everest.

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16033 15. 7. 2024