PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 6. december 2022, ob 7.30 uri

EP v lednem plezanju | 2. tekma, 2 finalista

V soboto, 3. decembra, se je v Brnu na Češkem odvila druga tekma v seriji evropskega pokala v tekmovalnem lednem plezanju v sezoni 2022/23. Tekma je doživela do sedaj rekordno udeležbo, na štartni listi je bilo kar 57 tekmovalcev in 28 tekmovalk iz 16 evropskih držav ter držav drugih kontinentov (ZDA, Japonska).

Posebnost tekme v Brnu je večje število kvalifikacijskih smeri. Teh je bilo tokrat kar pet, po zahtevnosti pa so bile mnogo težje kot v minulih sezonah. Veliko število smeri je po eni strani tekmovalcem omogočilo, da so se tekom dneva dodobra naplezali, po drugi strani pa je napaka v eni sami smeri pomenila padec na lestvici razvrstitve in težava pri prehodu v finale.

kgs_pzs_icec_2022_brno_foto_ivana_mijic__5_

Tudi tokrat so se naši predstavniki dobro borili, videli smo zelo dobre nastope, žal pa tudi nepotrebne napake, ki so nekatere stali uvrstitve v finale. Od naših predstavnikov sta se najbolje borila Marko Guna (AO PD Rašica) in Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale), ki sta oba z 8. mestom kvalifikacij napredovala v finale. Tik pod robom finala, na 12. mestu, je obtičala Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje), ki je z dobrim plezanjem v razvrstitvi kvalifikacij ujela nekatera znana imena tega športa v svetovnem merilu. Gregor Šegel (AO PD Ljubljana Matica), ki je po finalni uvrstitvi na prejšnji tekmi upravičeno imel visoka pričakovanja, je žal naredil nekaj napak in na koncu zasedel 19. mesto. Podobno kot Gregor je nekaj napak preveč naredil tudi Miha Habjan (Akademski AO - APD Ljubljana), ki je končal na 22. mestu. Nace Grgorinič (AO PD Kranj) se je soočal s tehničnimi težavami. Ker se konica cepina ni hotela obdržati na ključnih oprimkih, je dvakrat nepričakovano padel in zasedel 29. mesto. Vili Guček (AO Špaltna) je pokazal konstantno dobro plezanje, a ob seštevanju napak so njegovi nastopi zadostovali za 31. mesto. Nekaj razočaranja je s 37. mestom doživel Nejc Anžlovar (AO PD Kranj), ki iz tekme na tekmo hitro napreduje. Slabši rezultat kvalifikacij je bil posledica zdrsa v eni izmed lažjih smeri, v kateri je veliko število ostalih tekmovalcev doseglo vrh. Na svoje plezanje in uvrstitev je tokrat zagotovo lahko ponosen Blaž Grad (AS Nova Gorica), ki je z 42. mestom prehitel nekatera znana imena svetovne scene orodnega plezanja, tik za njim, na 43. mestu pa je bil Miha Guna (AO PD Rašica). Svoj debitantski nastop z nabiranjem izkušenj pa bo zagotovo v lepem spominu ostal tudi Žanu Hrastovcu (AO PD Kamnik), ki je bil 52.

kgs_pzs_icec_2022_brno_foto_ivana_mijic__2_

Večerni finale je bil tokrat predvajan tudi v živo preko UIAA YouTube kanala, kar je poskrbelo za dodatno tekmovalno razburjenje. V finale je kljub kvoti 8 tekmovalcev napredovalo 9 plezalcev in plezalk, in sicer zaradi visoke uvrstitve japonskega tekmovalca in tekmovalke (op.: tekmovalci drugih kontinentov napredujejo v finale, vendar pa se kvota za evropske predstave posledično poveča za enako število mest, uvrstitev ne-evropskih tekmovalcev pa ne šteje v skupnem seštevku evropskega pokala). Finalni smeri za moške in ženske sta bili podobni: dolgi, s tehnično zahtevnim spodnjim delom ter previsnim in fizično zahtevnim zgornjim delom. Maja Šuštar Habjan se je odločila za previdnost v spodnjem delu in svoj nastop končala zaradi preteka omejenega nastopnega časa 8 minut. Previdnost se ji je obrestovala, saj je nekaj tekmovalk zaradi nepazljivosti v spodnjem, tehničnem delu izgubilo stik cepina z oprimkom. Tako je napredovala za nekaj mest in zasedla 5. mesto (4. v razvrstitvi evropske lestvice, saj je bila pred njo tudi japonska tekmovalka). Slovenski državni prvak Marko Guna, ki se je tokrat prvič uvrstil v finale na tekmi evropskega pokala, pa je odločil svoj nastop tempirati na vse ali nič. Tako kot nekaj drugih tekmovalcev je tudi njega zaustavil selektiven gib tehničnega dela smeri. V finalu je zadržal 8. mesto, svoj nastop pa je komentiral s sledečimi besedami: »Tokrat mi je uspela uvrstitev v finale, kar je zagotovo posledica skupnih treningov, kot tudi lastnega dela, odrekanja in še marsikaj. Videl sem, da delujem sproščeno, prostora za izboljšave pa je še precej. Tudi ekipa kot celota se odlično formira, tako nadaljujemo v duhu sodelovanja in napredovanja. V naključja že dolgo ne verjamem, zato sem hvaležen za talente, doživetja in ljudi, s katerimi lahko pišem te zgodbe.« Zmagala sta Švicarka Franziska Schönbächler in Francoz Virgile Devin.

kgs_pzs_icec_2022_brno_foto_ivana_mijic__3_

Več o tekmi:

kgs_pzs_icec_2022_brno_foto_ivana_mijic__4_

Komisija za gorske športe PZS
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16044 16. 7. 2024