PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 5. december 2022, ob 13.15 uri

Vodniška komisija PZS po 16 letih z novim načelnikom

V soboto, 26. novembra so se v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, na Zboru sestali predstavniki vodniških odsekov planinskih društev. Zbor se je že kar tradicionalno pričel s podelitvijo desetih priznanj častni vodnik.

Naziv častni vodnik PZS se lahko vodniku PZS podeli za vsaj 30-letno vodniško delo. Priznanje je letos prejelo 10 vodnikov Planinske zveze Slovenije, kakršen je uradni naziv: Ciril Ambrož, Mojca Črepnjak, Franc Drmota, Anton Gleščič - Toni, Stanislav Jablanšček, Marjan Olenik, Tatjana Pečlin, Lovro Telban, Bogomir Trop in Vojko Zupančič. Več o nagrajencih lahko preberete na spletni strani vk.pzs.si.

Po obveznem preverjanju sklepčnosti s strani verifikacijske komisije in kratkem uvodu delavnega predsednika Martina Šolarja, je besedo dobil načelnik VK PZS Franc Gričar. Predstavil je vsebinsko in finančno poročilo o delu za leto 2022 in izpostavil uspešno izvedbo tečajev, dousposabljanj in licenčnih usposabljanj. Vse omenjene akcije so bile izpeljane brez posebnosti in po novem programu, kar je z organizacijskega vidika svojevrsten uspeh.

vk_pzs_zbor_2022_foto_joze_lekse__20_


Načelnik Gričar je nato nadaljeval še s predstavitvijo plana dela komisije za leto 2023. Vsa usposabljanja bodo potekala po, v letu 2022 preizkušenem sistemu. Seznam načrtovanih usposabljanj najdete na spletni strani vk.pzs.si. Poseben poudarek bo v prihajajočem letu namenjen pripravi modulov za vodenje turnih smukov, zelo zahtevnih snežnih tur, zahtevnih in zelo zahtevnih brezpotij (v kopnem) in po t.i. feratah (plezalnih poteh). Pomembna novost je tudi elektronski način prijave na kakršna koli vodniška usposabljanja - s prihajajočim letom se vse prijave opravljajo izključno preko informacijskega sistema Naveza. Navodila za prijavo najdete tukaj.

V krajši razpravi je bilo s strani nekaterih delegatov izraženo manjše nezadovoljstvo s ceno vodniških usposabljanj. Ta so precej višja kot do sedaj, a so dosedanje cene zaradi vsesplošne draginje in dviga cen gostinskih in prenočitvenih storitev žal nevzdržne.

vk_pzs_zbor_2022_foto_joze_lekse__23_

Sledil je vrhunec tokratnega Zbora predstavnikov vodniških odsekov planinskih društev. Delegati so najprej izglasovali razrešnico organom VK PZS, kateri so sledile volitve novega načelnika in članov izvršnega odbora Vodniške komisije PZS. Zbrani delegati so vodenje komisije za naslednja štiri leta zaupali Mateju Kocbeku (PD Krka Novo mesto), ki bo vodil šestčlanski izvršni odbor, katerega bodo v mandatu 2022 - 2026 sestavljali Franc Gričar (PD Zagorje ob Savi), Monika Verhovc (PD Lisca Sevnica), Mitja Plohl (PD Ruše), Doroteja Bokavšek (PD Ptuj), Jure Brečko (PD Radeče) in Iztok Rojc (PD Kobarid).

Z izvolitvijo novega vodstva je prišel tudi čas zaključka letošnjega srečanja. A še pred dejanskim slovesom, se je delovni predsednik Martin Šolar v imenu vseh zahvalil Francu Gričarju za njegovo dolgoletno vodenje VK PZS. Vztrajal je kar 4 mandate oz. 16 let, v tem času pa pustil izjemen pečat v slovenskem prostovoljnem planinskem vodništvu. Franc, hvala!

vk_pzs_zbor_2022_foto_joze_lekse__28_


Zapisal Matej Ogorevc,
fotografiral Jože Lekše
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16046 21. 7. 2024