PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 17. december 2022, ob 7. uri

Matjaž Šerkezi, kandidat za Delovo osebnost leta 2022

Strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi je s svojim vzgledom in vzgojo sodobnih planincev po izboru uredništva časopisne hiše Delo izbran med deseterico kandidatov za Delovo osebnost leta.
Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije od leta 2008, dolgoletni gorski reševalec je kandidat za Delovo osebnost leta. Je med deseterico ljudmi, ki so zaznamovali pretekle mesece s svojim delom, pogumom, drznostjo, podjetnostjo, dobroto, je med tistimi, ki navdihujejo in navdušujejo tudi druge.

Kot so zapisali v obrazložitvi na Delu, Matjaž opozarja na varnost v gorah in vse mogoče pasti, ki lahko prežijo na planince, je neutruden in pri opisovanju fenomena tudi domiseln. Poziranju »facebook planincev« pred objektivom z vršaci v ozadju, pogosto resda dobro opremljenih, a že na prvi pogled neizkušenih, pravi moderna pornografija.

Matja___erkezi

»Nočem jih kritizirati ali se postavljati v vlogo policista, ampak usmerjati, poučiti. Zato sem si tudi v gorski reševalni in planinski zvezi začel prizadevati za preventivo. Kot sem že večkrat rekel, to je majhen korak za človeka, a velik za človeštvo. Rezultati bodo opazni šele čez nekaj let.«

Glasovanje na Delovi spletni platformi bo med 17. decembrom in 2. januarjem, ko bo uredništvo skupaj s prejetimi glasovi bralcev določilo zmagovalca. Ta bo postal 33. Delova osebnost leta. Razglasitev bo 12. januarja zvečer.

Matjaž Šerkezi je tudi kandidat za Ime leta na Valu 202. Postal je namreč ime meseca januarja na Valu 202, potem ko je v Kamniško-Savinjskih Alpah našel pogrešanega borderskega ovčarja Jimmyja.

Ob zvenečih nazivih velja še enkrat poudariti, da odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

IMG_1199

»Planinci so danes v večini dobro opremljeni, lahko rečemo s popolno zimsko opremo, ki pa je ne znajo zadovoljivo uporabljati oz. ne poznajo vseh dobrih in slabih lastnosti opreme in se v določenih primerih napačno odzovejo, kar lahko vodi v nesrečo,« je kritičen Šerkezi. »Svetujemo, ne glede na izkušnje, da se udeležimo plazovne delavnice in tečaja varnejšega obiskovanja gora pozimi, kjer lahko znanje osvežimo ali pridobimo prva znanja in osnovne izkušnje. Postanimo tudi član enega izmed planinskih društev, kjer vas bodo znali pravilno usmeriti.«.


>>> Oglejte si VIDEOzbirko Planinske zveze Slovenije Varneje v gore:
Varneje v gore - pred odhodom na planinsko turo se moram vprašati 
Varneje v gore - izbira opreme pred odhodom v gore
Varneje v gore - izbira oblačil za odhod v gore 
Varneje v gore - izbira planinskih čevljev 
Varneje v gore - uporaba derez in cepina 
Varneje v gore - plazovna žolna
Varneje v gore - plazovna sonda 
Varneje v gore - plazovna lopata
Varneje v gore - iskanje zasutega v snežnem plazu s pomočjo plazovnega trojčka
Varneje v gore - uporaba plazovnega nahrbtnika

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16062 19. 7. 2024