PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 30. december 2022, ob 7.30 uri

Osnovna pravila in smernice turne smuke

Turno smučanje je zagotovo eden najlepših in najbolj atraktivnih načinov gibanja v gorah pozimi. Gre za zelo širok pojem, saj zajema tako gibanje s smučmi na smučišču, smučanje po gričih, tekmovalno turno smučanje, smučanje z najvišjih gora. Vsemu je skupno, da nekako spada v gorništvo, kar pomeni, da moramo zelo dobro poznati vsaj osnove zimskega gibanja v gorah ter obvladati uporabo vse opreme, ki je nujna za varno turno smuko
Gibanje v gorah pozimi skriva ogromno pasti, ki se jih niti ne zavedajo. Zato še enkrat poudarek, da se je potrebno smučanja lotiti postopno, pridobiti si je potrebno znanje na primernih tečajih, ne samo imeti vso opremo, ampak jo znati tudi uporabiti.

IMG_1229

→ Na smuko nikoli ne gremo sami. V kolikor se odpravimo v gore sami, moramo sprejeti vso odgovornost, da nam v primeru nesreče, nihče ne bo pomagal.

→ Ob hoji navzgor upoštevamo smernice varnega gibanja v gorah pozimi in našo medsebojno razdaljo prilagodimo terenu. Pri smučanju navzdol pa moramo vedno ostati v vidnem polju in na vsake nekaj višinskih metrov po potrebi počakati.

→ Vsaka tura zahteva temeljito pripravo. Načrtovati moramo vzpon, spust, oceniti trajanje, pregledati snežni bilten, natančno narediti oceno vremena na lokaciji, kamor se odpravljamo, se pozanimati o informacijah na terenu, izbrati primerno opremo.

→ Spust opravimo po smeri pristopa. Že ob samem vzponu ocenjujemo razmere na terenu za kasnejšo smuko, saj bomo tako opazili potencialne pasti in sproti ocenili tveganje na terenu.

Narava je pozimi povsem drugačna kot poleti!

Informacije na forumih, blogih/vlogih beremo/gledamo selektivno. Pogosto se pojavi ogromno napačnih informacij, ki so lahko izjemno nevarne! Predlagamo, da forume uporabimo kot katalog idej za turo, o sami težavnosti, razmerah na terenu, primernosti, pa se pozanimamo pri zanesljivih virih (knjižni vodniki priznanih založb, ARSO, spletne strani s kompetencami,...).
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16079 28. 9. 2023