PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 22. januar 2023, ob 11. uri

Kranjsko-tržiška zmaga na 33. tekmovanju Mladina in gore

Ponosni osnovnošolski državni prvaki na 33. tekmovanju Mladina in gore so 21. januarja v Postojni postali člani ekipe Neustrašni gorski učenjaki (PD Kranj) pred drugouvrščenimi Ponosnimi hribolazci (PD Bled) in Smrkci (PD Litija) na tretjem mestu. Srednješolska odličja so si razdelili zmagovalki Gorski kuri (PD Tržič) pred dvojico Gorska čačota (PD Tržič) na drugem in Geeks (PD Litija) na tretjem mestu.
Osnovna šola Miroslava Vilharja Postojna je gostila mlade planince in njihove mentorje na 33. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljeni planinski preizkušnji za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja, ki že več kot tri desetletja osnovnošolce pripravlja na varnejši in samostojen obisk gora, letos pa so šestič svoje poznavanje planinstva pokazali tudi srednješolci. Mladina in gore ni zgolj tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. V kraju lanskih zmagovalcev, kjer sta sobotni utrip narekovala občudovanja vredno planinsko znanje in dobra volja več kot 100 tekmovalcev, so 33. državno tekmovanje MIG organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Postojna in Osnovna šola Miroslava Vilharja Postojna.

MIG_POSTOJNA_PETERNEL_2023__78_
Pred finalom je mladim planincem obilo znanja zaželel skriti gost Silvo Karo, alpinist in prejemnik prestižne nagrade zlati cepin za življenjsko delo. (foto Tim Peternel)

Mlade so nagovorili podpredsednik PZS Roman Ponebšek, podžupan Občine Postojna Andrej Berginc, ravnatelj gostujoče šole Gvido Cigale, predsednica Planinskega društva Postojna Neva Šemrov, predsednica Mladinskega sveta Slovenije Eva Kotnik. S potekom 33. državnega tekmovanja pa sta mlade tekmovalce in njihove mentorje seznanili koordinatorica in vodja tekmovanja Brigita Čeh in načelnica MK PZS Ana Skledar. Pred finalom je mladim planincem predaval in obilo znanja zaželel skriti gost Silvo Karo, alpinist in prejemnik prestižne nagrade zlati cepin za življenjsko delo.

Tri- in štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o stoletnici Knafelčeve markacije. Znajti so se morale tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in planinskih vozlov.

MIG_POSTOJNA_PETERNEL_2023__69_
Zmagovalci med osnovnošolskimi ekipami prihajajo iz PD Kranj. (foto Tim Peternel)

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 20 ekip, sedmerica najboljših se je uvrstila v finale. Zmage se je veselila ekipa Neustrašni gorski učenjaki (PD Kranj) pred drugouvrščenimi Ponosnimi hribolazci (PD Bled) in Smrkci (PD Litija) na tretjem mestu. Na četrto mesto so se uvrstili Nanoški gamsi (PD Podnanos), na peto Gorske podmornice (PD Litija), na šesto Planike (PD Medvode) in na sedmo mesto Sitarjeve mukice (PD Litija).

Osnovnošolski državni prvaki Klara Svetelj, Gaj Strelec, Urh Markun in Miha Kuhar, kot so se poimenovali Neustrašni gorski učenjaki, so se izjemno veselili svojega uspeha, lani se jim je uspelo uvrstiti na drugo mesto. »Res smo se trudili, a se zraven tudi zabavali. Naučili smo se vse, kar je bilo potrebno in imeli smo se zelo lepo. Rade volje se bomo tekmovanja udeležili tudi naslednje leto.« Njihova mentorica je Maja Sirše.

MIG_POSTOJNA_PETERNEL_2023__99_
Lanski in letošnji srednješolski zmagovalki, dvojica Gorski kuri, prihajata iz PD Tržič. Njun mentor je Gregor Černilec. (foto Tim Peternel)

Na sedmem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je v Postojni pomerilo štirinajst srednješolskih ekip. Zmago sta slavili Gorski kuri (PD Tržič), pred dvojico Gorska čačota (PD Tržič) na drugem in Geeks (PD Litija) na tretjem mestu. Četrta je bila dvojica Pastwjnski duo (PD Postojna), peta Hlevišarja (PD Idrija) in na šestem mestu Javorniška gada (PD Idrija).


MIG_POSTOJNA_PETERNEL_2023__94_Mladi planci so prihodnost Planinske zveze Slovenije. (foto Tim Peternel)

Ekipa Gorski kuri, ki jo sestavljata Neža Kočevar in Tinkara Košir iz PD Tržič, sta bili zmagovalki lani in sta ponovno tudi. Svoje misli sta strnili takole: "Všeč nama je bilo uvodna stran testa, prirejena za srednješolce, hrana (ne pa pot do tja) in izvedba finala. Pohvaliva tudi to, da so organizatorji običajne plastenke z vodo zamenjali s čajem, sokom in mandarinami. Na splošno nama je bila všeč celotna izvedba tekmovanja, vzdušje je bilo tekmovalno, ampak na dober način. Vse skupaj je potekalo zelo prijetno. Kako sva se pripravljali? Enkrat sva prebrali večino svojih tem." Navihano sta še dodali, da je Neža dvakrat prebrala dodatno gradivo, Tinkara pa jo je pri tem moralno podpirala. Njun mentor je bil Gorazd Černilec.

brigita_in_anaNačelnica Mladinske komisije PZS Ana Skledar (levo) in dolgoletna koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh (foto Tim Peternel)

 

Na likovnem natečaju z naslovom Z glavo v naravo so bili nagrajeni Nuša Bernik (OŠ dr. Janeza Mencingerja, Bohinjska Bistrica), Nejc Rauter (OŠ Hoče) in Mark Dvorščak (OŠ Hoče).

Logotip za 33. državno tekmovanje Mladina in gore je narisala učenka 9. razreda Eva Hiti iz OŠ Miroslava Vilharja Postojna.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16125 12. 7. 2024