PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 10. februar 2023, ob 10. uri

V zasnežene gore primerno opremljeni

Zasnežene gore vabijo planince, turne smučarje in alpiniste. Zimski obisk gora zahteva izkušenega posameznika, zato je posebej pomembno izpostaviti znanja, ki jih je treba imeti za tovrstne podvige. Naredili smo pregled nekaj oddaj in spletni strani, ki so dali prostor preventivi in pomenu primernega zimskega obiskovanja gora.
Svetovalni servis/ Radio Prvi: V gore pozimi

V četrtkovem Svetovalnem servisu so govorili o tem, kako se pravilno pripraviti na zimsko turo, naj bo to peš ali na turnih smučeh, kako zimske razmere spremenijo način gibanja na poteh, katera oprema mora biti nujno v nahrbtniku in kako ravnati, če se zgodi nesreča. O skrbi za večjo varnost v gorah pozimi je svetoval podpredsednik Planinske zveze Slovenije in gorski vodnik z mednarodno licenco iz Združenja gorskih vodnikov Slovenije Miha Habjan.

miha1
Oddaja Dobro jutro/ Televizija Slovenija: varno obiskovanje gora

Podpredsednik PZS Miha Habjan je bil gost oddaje Dobro jutro, kjer je ponovil osnove varnega obiskovanja gora. "Gore so vabljive, mikavne, nevarne so takrat, ko so v njih udejstvujemo. Če nismo dovolj usposobljeni, se lahko marsikaj tudi zgodi."

Jutro na Planet TV/ Je vreme primerno za v gore? #video

Kdaj pozimi v gore in kako visoko se lahko varno povzpnemo v zimskih razmerah? V gorah je vreme nepredvidljivo in pogosto spremenljivo. Nasvete o tem, kako varno v gore in kakšno opremo potrebujemo za obisk visokogorja, smo je v oddaji Jutro na Planetu del strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Siol.net/ Ne ujemite se v past! Razmere v gorah so kljub navidezni idili smrtno nevarne in nepredvidljive.
Pred odhodom v gore v zimskih razmerah je ključno poznavanje osnovnih pravil obnašanja v času nevarnosti snežnih plazov, smiselno pa se je tudi vprašati, ali ni bolje cilja prestaviti na nižje ležeče predele. Matjaž Šerkezi za spletno stran Siol.net.


matja_3
POP TV/ Večini nesreč v gorah bi se lahko izognili

Obisk naših vrhov moramo vedno načrtovati, pozorno moramo spremljati vremenske razmere, opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije, podobno velja za turne smučarje. Matjaž Šerkezi v oddaji 24UR zvečer. 


Metropolitan.si/ Ste vedeli, da imamo za snežni plaz še en izraz?
Snežni plaz imenujemo tudi bela smrt. Kaj pomeni precejšnja stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov? O tem se je v svoji tedenski kolumni za Metropolitan.si razpisal Matjaž Šerkezi.


matja_4

Tednik/ Pogumno ali nespametno?

Volčja odprava je skupina pohodnic in pohodnikov, ki v visokogorje po mrazu in snegu hodijo skoraj brez oblačil. Matjaž Šerkezi je kot strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec označil njihovo vedenje kot popolnoma neodgovorno, saj da ogroža same pohodnike in tudi gorske reševalce.


Radio Prvi/ Kaj je vejavica oz. živi sneg?

Za konec še nekaj novega znanja o zimskih pojavih v gorah. Kadar sneži in veter raznaša ta sneg, govorimo o snežnem metežu. Vejavica pa se dogaja brez istočasnega sneženja.

>>> Oglejte si tudi VIDEOzbirko Varneje v gore:
Varneje v gore - pred odhodom na planinsko turo se moram vprašati 
Varneje v gore - izbira opreme pred odhodom v gore
Varneje v gore - izbira oblačil za odhod v gore 
Varneje v gore - izbira planinskih čevljev 
Varneje v gore - uporaba derez in cepina 
Varneje v gore - plazovna žolna
Varneje v gore - plazovna sonda 
Varneje v gore - plazovna lopata
Varneje v gore - iskanje zasutega v snežnem plazu s pomočjo plazovnega trojčka
Varneje v gore - uporaba plazovnega nahrbtnika
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16156 22. 6. 2024