PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 14. marec 2023, ob 12. uri

Zelenica Ski Raid 2023

V nedeljo, 12. marca, je na Zelenici potekalo državno prvenstvo v turnem smučanju - tokrat je bila na vrsti klasična posamična preizkušnja. Organizatorji tekme Zelenica Ski Raid so se ponovno izkazali z ravno prav zahtevno traso in odlično organizacijo s pestrim spremljevalnim programom, številni navijači so poskrbeli za pravo tekmovalno vzdušje, vse skupaj pa je nagradilo še lepo vreme. Kljub soncu pa je bila smučina ponekod poledenela, kar je marsikomu otežilo vzpenjanje ter naredilo tekmo zanimivo do zadnjega metra.

Ženske so nastopale v enotni kategoriji na krajši trasi, ki je postregla z 900 metri vzpona. Zmagala je Karmen Klančnik Pobežin pred Ano Čufer in Leno Lupša, ki je bila najhitrejša mladinka, čeprav letos uradno svoje kategorije na domačih tekmah, z izjemo Lumarjevega vertikala, mlada dekleta še nimajo. Odlična šesta absolutno je bila tudi mlada Manca Mlekuž.

Karmen Klančnik Pobežin: »Tekma, ki se je vsako leto najbolj veselim, saj poteka na mojem domačem terenu. Kot vsako leto je bila vrhunsko organizirana, letos pa začinjena še z nekoliko daljšo, a ne pretežko progo, obsijano s soncem. Zanimivo je, da na treningu niti približno ne morem doseči takega časa kot na tekmi, čeprav se mi je zdelo, da je včeraj v nogah ostalo še nekaj atomov moči. Vesela sem za osvojen naslov državne prvakinje, ki bo zaradi mladih adutinj verjetno vsako leto težje dosegljiv. Hvala organizatorjem za tako lep dan

Ana Čufer: »Plan je bil, da poizkusim slediti Karmen čim dalj časa, ampak se je ta plan od prve menjave dalje kar hitro sesul. Sem zelo zadovoljna, da sem zborbala in da sem preživela spust. Dan je res bil za vikat, vrhunska organizacija in vzdušje. Pa veliko tekmovalcev! Drugo leto spet!«

image2__002_Karmen Klančnik Pobežin 

Med mladinci, ki so se tudi pomerili na krajši trasi, je zmagal Jon Pritržnik, drugi je bil Maj Borič, tretji pa Pavel Smrtnik.

Člani in veterani so se podali na daljšo traso s 1300 višinskimi metri vzpona. Naslov posamičnega državnega prvaka je osvojil Klemen Španring, drugi je bil Maj Pritržnik, tretji pa Matjaž Mikloša.

Klemen Španring: »Ponovno odlična tekma. Zelo sem navdušen, da sem v letošnji sezoni po zmagi na Jezerskem dodal še zmago na državnem prvenstvu. Od štarta smo se kot vedno zagnali na polno, sam sem želel v prvem vzponu narediti razliko, da sem v naslednjih krogih bolj kontroliral situacijo in držal zmerni tempo, ki mi je prinesel zmago. Škoda le, da na tekmo ni prišel Luka, saj bi lahko imela res dobro borbo. So se pa organizatorji letos spet potrudili in nam naredili res dobro tekmo, ki tudi ni bila preveč tehnično zahtevna, ampak vseeno zelo lepa.«

Maj Pritržnik, ki se prihodnji konec tedna odpravlja v Švico na mladinski svetovni pokal, je bil z odličnim rezultatom v članski konkurenci zadovoljen: »Organizatorji tekme na Zelenici vsako leto pripravijo res izjemno kuliso. Tudi letos so pripravili čudovito progo in naročili lepo vreme. Sam sem zelo zadovoljen s svojim nastopom, saj mi je po dolgem času spet uspela dobra posamična tekma. Še bolj pa sem vesel, da sem pokazal dobro forma in se lahko optimistično podam na zadnji dve postaji mladinskega svetovnega pokala.«

image4__002_                                                                                    Jon Pritržnik

 

Med veterani se je naslova državnega prvaka veselil Miran Pristavec, drugi je bil Gvido Španring, tretji pa Boštjan Lupša.

PDFCELOTNI REZULTATI

Konec tega tedna pa bo na vrsti še zadnja domača tekma - v nedeljo, 19. marca, vabljeni na Okrešelj, kjer bo za še eno lepo turnosmučarsko doživetje poskrbel Memorial celjskih gorskih reševalcev (prijava). 

Špela Zupan/Turni.si

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16228 15. 7. 2024