PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


7. 7. 2018 / Tura

Adam in Eva

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeJulijske Alpe
Kdaj7. 7. 2018
DruštvoPlaninsko društvo Iskra Kranj

Kdaj

V soboto, 07. julija 2018 ob 04h00

Kako, kje

Z osebnimi avtomobili ali minibusom, izpred Mercatorja Primskovo

Opis poti

S turo začnemo na planini Blato. Steza nas skozi prijeten gozd pripelje mimo lovske koče na planino Krstenica. Pot nadaljujemo proti vrhu planine. Pod vznožjem poraščenega Krsteniškega Stoga nas pripelje na preval med Krsteniškim in Jezerskim Stogom. Krsteniški Stog je od tod enostavno dostopen po delno poraščenem, skalnatem grebenu.

Vrnemo se nazaj na preval in nadaljujemo z vzponom na Jezerski Stog. Do vznožja je pot speljana skozi ruševje, nato pa sledi prečenje strmih trav ter preko krajšega skalnega skoka na greben, od koder se povzpnemo na vrh.

Sestopimo na Jezerski preval in sledimo slabim ostankom steze čez melišča. Pot nas pripelje na Mišeljski preval s katerega se vzpnemo na vrh Prevalskega Stoga.

Vrh prečimo, med sestopom pa obiščemo še »poraščeno« Evo in v nadaljevanju nekaj nižjega »plešastega« Adama. Po poti nadaljujemo do vznožja Stogov, dalje po stezi preko zapuščene planine Jezerca do Krstenice, od koder se spustimo nazaj na izhodišče.

Zahtevnost in trajanje

Vzpon je primeren za planince – gornike s primerno kondicijo in veščih hoje po brezpotjih!

Cca. 8 – 10 ur hoje.

Priporočljiva oprema

Primerna planinska oprema, predvsem dobri gorniški čevlji, topla oblačila, zaščita proti soncu, vetru, dežju, zložljive palice, rezervna oblačila, PP, 5m vrvi, dve pomožni vrvici, dve vponki

Hrana in zadosti pijače iz nahrbtnika.

Vodnika

Klemen Ručigaj in Luka Švegelj

Strošek izleta

Člani PD Iskra Kranj 22€

Prijave in vplačila

* Klemen Ručigaj tel. 051 693 294 klemen.rucigaj@gmail.com

* Luka Švegelj, tel. 068 168 257 lukasvegelj@gmail.com

Rok prijav:

Do srede 04. julija 2018

Opombe

V primeru nepredvidenih razmer si vodnika pridržujeta pravico do spremembe cilja, termina ali odpovedi ture. Tura bo izvedena le v suhem vremenu.

Vljudno vabljeni člani PD in PZS!

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=16287 22. 7. 2024