PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 13. april 2023, ob 15. uri

Slovenski plezalci odhajajo na Japonsko

Čez sedem dni se v Hačiodžiju na Japonskem s tekmo v balvanskem plezanju začenja nova sezona v športnem plezanju. Štiri dni pred odhodom na Japonsko, 13. aprila, so člani slovenske reprezentance v športnem plezanju na novinarski konferenci v prostorih Planinske zveze Slovenije v Ljubljani predstavili cilje in želje v letu pred olimpijskimi igrami v Parizu in v letu, ko bo v Švici svetovno prvenstvo.
Leto 2023 bo poleg svetovnega prvenstva pospremljeno s pripravami na olimpijske igre Pariz 2024. To bo zahtevno obdobje, ko bo vsaka tekma korak bližje ali dlje od cilja naših športnikov, da nastopijo na športnem dogodku leta, kot verjetno tudi na dogodku osebne kariere. »Nedvomno je svetovno prvenstvo v Bernu vrhunec sezone, kot bo to tudi zadnja koledarska tekma v Lavalu v Franciji, kjer bodo evropske kvalifikacije za olimpijske igre. Ti dve tekmi prinašata direktno uvrstitev na olimpijske igre v Parizu, kar pa je naš dolgoročni cilj. Letos so še posebej pomembne vse tekme svetovnega pokala, saj vsaka šteje za uvrstitev na končne olimpijske kvalifikacijske serije, ki bodo v začetku leta 2024 in prinašajo 10 mest za Pariz. Moja želja je seveda, da vsako tekmo odpeljemo dobro, ulovimo že letos kakšno olimpijsko vozovnico in se po potrebi kvalificiramo v čim večji kvoti na olimpijske kvalifikacijske serije 2024,« je sezono povzel selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. »Žal smo se v pripravljalnem obdobju soočili z nekaj poškodbami, Janja Garnbret in Vita Lukan ne začenjata sezone čisto po prvotnih načrtih.« Janja Garnbret ima poškodovan palec na nogi, a je poškodbo že dobro sanirala. Vita Lukan si je februarja strgala meniskus in natrgala sprednjo križno vez. Pred 14 dnevi so ji odstranili del meniskusa, ki se je zatikal v sklepu. Trenutno je v programu rehabilitacije.

PZS_Tiskovna_003_manj__a
Od leve stojijo: Katja Debevec, Mia Krampl, Julija Kruder, Janja Garnbret, Lučka Rakovec, Lana Skušek, Sara Čopar, Vita Lukan, Tjaša Slemenšek in Lucija Tarkuš (foto Grega Valančič/Sportida)

V slovenske reprezentanci letos ni posebej velikih sprememb. V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Sara Čopar, Katja Debevec, Janja Garnbret, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lucija Tarkuš ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Lovenjak Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Selektor je ob tem izpostavil, da bo postopoma v članske akcije vključil tudi nekatere mladince.
Člani se veselijo prvih tekem svetovnega pokala v balvanih. »Na tekmo na Japonsko in v Južno Korejo se odpravljamo v postavi Katja Debevec, Mia Krampl in Sara Čopar pri dekletih ter Jernej Kruder, Anže Peharc, Zan L. Sudar in Luka Potočar pri fantih. Žal se nam tokrat še ne bo pridružila Janja Garnbret, ki uspešno sanira poškodbo, seveda pa bo tudi ona kmalu v polnem pogonu,« je razložil Hren.
Po Hačiodžiju na Japonskem sledi balvanska preizkušnja v južnokorejskem Seulu (28.-30. april), Salt Lake Cityju v ZDA (19.-21. maj), Pragi (2.- 4. junij) in italijanskem Brixenu (9.-11.6.), prvi preizkus v težavnosti pa bo v Innsbrucku, kjer bo tudi zaključek balvanske sezone (14.-18. junij).

PZS_Tiskovna_004_splet
Od leve stojijo Matic Kotar, Jernej Kruder, Milan Preskar, Luka Potočar, Gregor Vezonik, Zan Lovenjak Sudar, Anže Peharc, Martin Bergant in Domen Skofic (foto Grega Valančič/Sportida)

Močno podporo bo slovenske ekipa imela v generalnem sponzorju Prvi Pokojninski družbi. »Podpora športu je pomemben gradnik identitete naše družbe, saj v sklopu našega poslanstva posameznike spodbujamo k bolj odgovornemu načinu življenja za lepši jutri. S Slovenia Climbing Team začenjamo šesto plezalno sezono, ob čemer smo danes močnejši podpornik ekipe kot kdaj koli. Sledimo strategiji, da ciljno vlagamo sredstva in se osredotočamo na zagotavljanje najboljših razmer za delovanje naših plezalk in plezalcev. Ekipa je zgolj v lanski sezoni nanizala 25 medalj, položaj PRVIH na svetu pa utrdila ne le z vnovič najboljšo športno plezalko na svetu, temveč ima sedaj Slovenija tudi enega najboljših športnih plezalcev na svetu. Ustrezno s ponosom sporočamo, da je PRVA pod svoje okrilje prevzela tudi Luko Potočarja. Trdno verjamemo, da bomo z Luko na podlagi tesnejšega športnega in poslovnega sodelovanja v prihodnjih letih osvojili nove vrhove. Obenem po premieri tekme svetovnega pokala v Kopru ohranjamo vlogo generalnega pokrovitelja dogodka, s čimer bomo tudi v letošnjem septembru pomagali zagotoviti ogled športnega spektakla širši množici ter spodbujali naklonjenost do športnega plezanja med vsemi generacijami," je izpostavila Nataša Hajdinjak, predsednica uprave PRVE Osebne zavarovalnice.

PZS_Tiskovna_053_splet
Gorazd Hren, Janja Garnbret in Mia Krampl (foto Grega Valančič/Sportida)

Aktualna evropska prvakinja v težavnosti, balvanih in kombinaciji balvani-težavnost Janja Garnbret si je v začetku februarja na reprezentančnem treningu v Gradcu poškodovala palec na levi nogi. Rehabilitacija je trajala dlje, a neutrudna plezalka je problem vzela kot svojevrsten izziv. »Predvsem je ta situacija predstavljalo zame priložnost. Da delam in napredujem na nekaterih zadevah, ki jih sicer ne bi trenirala, če ne bi bilo poškodbe. Kljub poškodbi sem ves čas trenirala, tudi plezala v steni, edina razlika je bila ta, da leve noge nisem uporabljala. To pomeni drugačne, nove gibe, še močnejši zgornji del telesa. Verjamem, da mi bo vse to pomagalo zdaj, ko bom počasi k plezanju priključila še levo nogo.« Janja zaenkrat trenira še v nekoliko večji plezalki. »Občutek je dober, bolj domač kot v čevlju. Ključna stvar je dobiti nazaj zaupanje v palec, oprijem in gibanja v steni.« Njen glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo. »S tem zavedanjem sva se s trenerjem tudi odločila, da izpustim začetni del sezone v Aziji in ZDA. Zavedam se, kaj je prioriteta in v tej smeri delam.« 24-letna Korošica je leta 2021 v Tokiu osvojila prvo olimpijsko zlato medaljo.

PZS_Tiskovna_068_splet
Luka Potočar, Anže Peharc in Jernej Kruder (foto Grega Valančič/Sportida)

Luka Potočar je z rednimi uvrstitvami v finale tekem, novimi medaljami in na koncu sezone s skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v težavnosti potrdil, da sodi v sam svetovni članski vrh. Letos sta se s trenerjem odločila, da bo količina treningov približno enaka. »Več je bilo reprezentančnih skupnih treningov v Ljubljani, tam smo plezali postavljene balvane, kar se precej razlikuje od običajnih treningov in to mi je zagotovo pomagalo pri treningu balvanov. Seveda pogledujem proti OI, vendar je do tam še dolga pot in najprej je pomembno dobro plezanje na tekmah, katerih se bom udeležil. Svetovno prvenstvo je tudi največja tekma sezone, za katero so cilji kar visoki.« Luka ima namreč v rokah že srebrno medaljo s svetovnega prvenstva. Lani je svojo prvo zmago na tekmi svetovnega pokala v težavnosti dosegel prav na domači tekmi v Kopru, zato si tudi letos želi medalje.
Osrednji plezalski dogodek v Sloveniji, kjer si bodo gledalci lahko v živo ogledali vse najboljše plezalke in plezalce sveta na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju, bo tudi letos v Kopru, osmega in devetega septembra.
Evropska podprvakinja v novi olimpijski kombinaciji balvani-težavnost Mia Krampl se bo podobno kot lansko leto najprej posvetila balvanom in kasneje preklopila na težavnost. Hvaležna je, da je imela letos veliko več skupnih treningov z reprezentanco in posebej postavljenih balvanov. »Počutim sem zdrava in pripravljena na začetek sezone. Tudi problemi s petami, ki so mi lani otežili precejšen del sezone, so veliko manjši. Cilji so vsako leto podobni in to je prekositi lansko sezono. Seveda sva s trenerjem dorekla tudi bolj natančne cilje. Glavna osredotočenost pa je svetovno prvenstvo in kvalifikacije za OI 2024. Lani sem nanizala nekaj lepih rezultatov in res so lepa spodbuda za pričetek sezone, a novo leto, novi izzivi.«

PZS_Tiskovna_112_splet
(foto Grega Valančič/Sportida)

Katja Debevec je na lanskih svetovnih igrah v balvanih v ameriškem Birminghamu osvojila drugo mesto, letos je v izbrani vrsti, ki odhaja na balvansko tekmo na Japonsko. Na masters tekmovanju v Nemčiji je s štirimi finalnimi vrhovi prepričljivo zmagala. »Letošnje priprave gredo po načrtu, brez nekih daljših prekinitev. Veseli me, da sem že v predsezoni pokazala dobre nastope, ki so super popotnica za naprej. Zdaj pa bo potrebno super pripravo in zagon izkoristiti še na tekmah svetovnega pokala in kasneje na svetovnem prvenstvu.«

Anže Peharc je lansko sezono postregel z uspehom kariere, na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Salt Lake Cityju je osvojil drugo mesto. Balvani so njegova disciplina, na letošnji masters tekmi v Nemčiji je s četrtim mestom potrdil dobro formo, na tekmi državnega prvenstva je bil drugi. »Moj glavni cilj za sezono je uvrstitev na OI Pariz 2024. Temu primerno bom tudi usklajeval svojo udeležbo na tekmah svetovnega pokala. Seveda pa bom tekom sezone lovil tudi moj lanskoletni cilj - zmago svetovnega pokala. Definitivno bom to sezono posvetil več časa treningu težavnosti in kasneje kombinaciji.«
Razveseljuje nas tudi dejstvo, da imamo v mladinskih vrstah ponovno nekaj zelo obetavnih plezalcev, kar dokazujejo številne medalje s svetovnega in evropskega mladinskega prvenstva. Sara Čopar bo nastopala med člani, a v mladinskih vrstah je še dovolj odličnih plezalcev. »Mladinca Lovro Črep in Timotej Romšak se že spogledujeta s članskimi vrstami, vem, da si tudi sama želita z dobro sezono pospremiti zaključek mladinske kariere. Izpostavila bi še kategorijo kadetinj, kjer je kar nekaj kandidatk za odlične rezultate, predvsem Jenny Buckley in Lana Gorič sta v pripravljalnem obdobju kazali res dobro formo

PZS_Tiskovna_011_splet
Trener Luka Fonda, selektor Gorazd Hren, selektorica mladinske reprezenatnca Ajda Remškar in trener Domen Švab (foto Grega Valančič/Sportida)

22. in 23. aprila bo začetek sezone z balvansko tekmo na Portugalskem tudi pri mladincih. »V zelo zgoščeni sezoni evropskega pokala je cilj, da ohranjamo visok nivo plezanja tri mesece praktično zaporednih tekmovanj. Balvansko evropsko prvenstvo je začetek junija, potem pa si želim, da tekmovalci čim bolje preklopijo z balvanov na težavnost. Vrhunec sezone je seveda svetovno prvenstvo v Koreji, kamor bomo peljali manjšo ekipo, ki je res sposobna poseči po visokih mestih. Nekoliko nenavadno je septembrsko evropsko prvenstvo v težavnosti, kar pa dopušča veliko poletnega treninga in osredotočenost izključno na težavnost,« je zaključila selektorica Ajda Remškar.
V letu 2023 bo paraplezalna reprezentanca trenirala pod vodstvom Luke Mužarja. Slovenske paraplezalne barve bodo letos zastopali veterani Tanja Glušič, Matej Arh in Manca Smrekar.

PDF Slovenska reprezentanca v športnem plezanju - člani in tekme 2023
PDF
 Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju - člani in tekme 2023

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16287 25. 6. 2024