PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 18. april 2023, ob 10. uri

Nedeljska reportaža: Zakaj sta Blagajev volčin in Clusijev svišč zavarovani rastlini?

Pomlad je čas, ko tudi v sredogorju zacvetijo najrazličnejše rastline, mnoge med njimi so zavarovane. To je tudi čas, ko izpostavimo pomen njihovega statusa zavarovane rastline, razložimo, kako se rastlina znajde na rdečem seznamu, kaj počne encijan v Zasavju ... Dušan Klenovšek in Aleš Ogrin v Nedeljski reportaži na Prvem.
Prizadevanja za varstvo gorske narave segajo že v konec 19. stoletja, v čas ustanovitve Slovenskega planinskega društva.  Uredba o zavarovanih prostoživečih rastlinskih vrstah prepoveduje zavestno uničevanje, zlasti trganje, rezanje, ruvanje in odvzem iz narave, poškodovanje ali zbiranje rastlin in ogrožanje obstoja teh vrst na njihovem naravnem območju razširjenosti.

V Nedeljski reportaži, ki jo je pripravil Aleš Ogrin, sta z varuhom gorske narave Dušanom Klenovškom, predstavila dve zavarovani gorski roži - Blagajev volčin in Clusijev svišč.

Ali ste vedeli?
  • Clusijev svišč je zavarovan od leta 1922, saj je bil zaradi priljubljenosti in barvitosti že zgodaj ogrožen.
  • Do 10 cm visoka zelnata trajnica cveti od maja do julija.
  • Občina Sevnica je na pobudo posavskih planincev leta 1994 rastišče Clusijevega svišča na Lovrencu z odlokom razglasila za naravni botanični spomenik.
  • Prostovoljci iz Sevnice so rastišče okrog cerkve ogradili, med cvetenjem pa postavili vaške straže, ki pazijo, da obiskovalci ne trgajo, izkopavajo, teptajo ali kako drugače poškodujejo cvetlic.
  • Največji nedovoljeni poseg v rastišče je bil zabeležen v letu 2017, ko je bilo zabeleženo izkopavanje rastline na 60 mestih.
  • Blagajev volčin so zaradi ogroženosti zavarovali že leta 1898, skupaj s planiko.

POSLUŠAJTE NEDELJSKO REPORTAŽO O  ZAVAROVANIH GORSKIH RASTLINAH
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16295 15. 7. 2024