PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 9. maj 2023, ob 9. uri

Dr. Uroš Perko: skalno športno plezanje, športna psihologija in duševne motnje v športu #podcast

V epizodi #4 našega podcasta V steni gostimo dr. Uroša Perka.
banner__1920x640_

Kdorkoli je zahajal v Mišjo Peč ob prelomu tisočletja, pozna Uroša Perka. Nadarjeni športni plezalec, ki je zablestel v mladinskih tekmovalnih vodah in zaznamoval skalno športno plezanje tistega časa. Preplezal je številne najtežje športno plezalne smeri, med prvimi Slovenci je premagal magično mejo 9a, ki je dosegljiva le redkim.

Kot mlad plezalec je sanjaril, da bo živel od plezanja po vzoru uporniških angleških plezalcev. Tudi sam svojevrstni upornik je v nekem obdobju začutil, da ga plezanje ne izpolnjuje več. Tok življenja, družina in služba so ga potegnili na svoje tire.

ep4_slika

Če je v nekem obdobju s svojim načinom življenja kljuboval očetu, pa je s časom spoznal, da sta mu pravzaprav očetova življenjska in predvsem poklicna pot na nek način usojeni.

Začel je z dodatnim študijem, dokončal doktorat in postal psihoterapevt. Pomoč ljudem v stiski je postalo njegovo poklicno poslanstvo.

S svojo življenjsko zgodbo, z bogato športno kariero, z izkušnjami trenerstva in s pridobljenim znanjem se je poglobljeno lotil problematike duševnih motenj v športu. Na to temo je izdal svoj knjižni prvenec Duševne motnje v športu. Knjiga, ki razgali težave športnic in športnikov tudi z drugačne strani. Knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak, ki je vpleten v šport, zlasti trenerji in ostali strokovni delavci v športu, starši, katerih otroci se ukvarjajo z različnimi športnimi aktivnostmi ter vsi ostali, ki so tako ali drugače povezani s športom.

Če je bil Uroš svoj čas med slovenskimi pionirji plezanja najtežjih skalnih športno plezalnih smeri, se ga danes uvršča med pionirje obravnavanja problematike duševnih motenj v športu. S svojim delom, nam neposredno, kritično, poglobljeno, strokovno in predvsem dobronamerno nastavlja ogledalo.

Z nami tokrat o športnem plezanju, o svoji življenjski poti ter o duševnih motnjah v športu, brez dlake na jeziku, nasmejani Uroš Perko.

V epizodi se dotakneva naslednjih tematik:

  • Začetki Uroševega plezanja.
  • Dogajanje na športno plezalni sceni v 90-ih.
  • Sanjski par in ostale težke smeri.
  • Plezanje - izpolnitev ali »bluzenje«?
  • Upiranje očetu.
  • Diploma, doktorat, psihoterapija, knjiga.
  • Duševne motnje v športu.
  • Nadkompenzacija ali dekompenzacija.
  • Urošev poklic psihoterapevta.
  • Dr. Uroš Perko - kritični mislec.

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16327 19. 7. 2024