PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 14. maj 2023, ob 12. uri

Janja Garnbret in Luka Potočar prva na državnem prvenstvu v Kopru

V soboto, 13. maja, je bilo v Kopru državno prvenstvo v težavnosti. Janja Garnbret je prvič po poškodbi nastopila na tekmovanju in stopila na najvišjo zmagovalno stopničko. Luka Potočar je prav tako posegel po najvišjem mestu v svoji konkurenci.
V organizaciji Planinske zveze Slovenije - Komisije za športno plezanje in pod okriljem Plezalnega klub Plus, je v soboto, 13. in v nedeljo, 14. maja v Plus Climbing centru v Kopru potekalo državno prvenstvo v plezanju, kategorija težavnost.

Plezalci in plezalke so nastopili v starejši, srednji in mlajši kategoriji. Največje zanimanje je poželo tekmovanje med člani. Na koprski steni je bila po poškodbi palca ponovno najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret. Kot edina je osvojila vrhova smeri v kvalifikacijah in finalu.  Druga je bila Mia Krampl (AO Kranj) in tretja Lučka Rakovec (PK FA). Na četrto mesto se je uvrstila Lana Skušek (PK Scena) in na peto Vita Lukan (ŠPO Radovljica).

Janja je po tekmi povedala: "Na tekmi sem so dobro počutila, vesela sem, da sem spet v tekmovalnem ritmu. To je bila moja prva tekma po rehabilitaciji in nisem mogla vedeti, kako se bo obnesel moj palec. Ko sem plezala v finalu, sploh nisem mislila na poškodbo in sem samo plezala. Organizacija državnega prvenstva je bila super, smeri so bile odlično postavljene."

koper_fantje

V moški konkurenci med člani sta Potočarju (ŠPO Radovljica) delala družbo Anže Peharc (AO Kranj), ki je bil drugi kljub poškodbi gležnja, ter Milan Preskar (PK Kamnik). Na četrto mesto je priplezal Lovro Črep (Šaleški AO) in na peto Martin Bergant (PK Škofja Loka).

"Vesel sem za rezultat, četudi se še nisem počutil v najboljši formi. Do prve tekme svetovnega pokala v težavnosti je še kar nekaj časa in zato vem, da se lahko počutim še bolj suverenega. Organizacija državnega prvenstva je bila super in samo želim si, da bi bile tudi ostale tekme na tem nivoju," je po tekmi povedal Luka Potočar. 

VSI REZULTATI

V mladinski konkurenci (do 20 let) sta na najvišjo stopničko stopila Rosa Rekar (PF FA) in Timotej Romšak (PK Kamnik), med kadeti (do 18 let) pa Jennifer Eucharia Buckley(DRPK) (ŠPK PLus) in Gorazd Jurekovič (ŠPO Radovljica). Med starejšimi deklicami in dečki (do 16 let) sta slavila Naja Isak (ŠD Balvanija) in Lan Čreslovnik (ŠD Bavanija), med mlajšimi deklicami in dečki (do 14 let) Neva Pirš (ŠD Balvanija) in Tibor Mohar (ŠPO Radovljica).


Tekmovanje v Kopru je potekalo na steni, na kateri bodo 8. in 9. septembra pripravili drugo tekmo svetovnega pokala v težavnosti. Pred tem bo v Kopru od 21. do 23. junija vojaško svetovno prvenstvo v športnem plezanju.

Tekmovalce konec prihodnjega tedna čaka nadaljevanje svetovnega pokala. V Salt Lake Cityju bo od 19. do 21. maja na sporedu tekmovanje v balvanskem plezanju. V ZDA bodo od Slovencev nastopili Julija Kruder, Lucija Tarkuš, Katja Debevec, Jernej Kruder in Gregor Vezonik.

Barbara Gradič Oset

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16335 24. 2. 2024