PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 16. maj 2023, ob 13. uri

Ponatis Planinsko-zgodovinskega vodnika Po poteh XIV. divizije

Lansko leto smo bili priča izidu posebnega planinsko-zgodovinskega vodnika Po poteh XIV. divizije. Ta vodnik je bil oblikovan s ciljem, da nam približa izkušnjo partizanskega gibanja med drugo svetovno vojno skozi opise poti in dostopov, ki so jih prehodili partizani med zgodovinskim pohodom. Poleg bogatih pohodniških in planinskih informacij, vodnik vsebuje tudi zgodovinska dejstva in resnične zgodbe, ki nam omogočajo drugačen vpogled v kraje in vrhove, ki jih obiskujemo.
Vezna planinska pot (VPP) XIV. divizije je za Slovensko planinsko potjo druga najstarejša obhodnica po Sloveniji, ki je v zadnjem desetletju doživela temeljito prenovo, za piko na i pa je lani pri Planinski založbi PZS izšel planinsko-zgodovinski vodnik Po poteh XIV. divizije (pot je mogoče spremljati tudi prek spletne aplikacije maPZS). Pot na 181 kilometrih od Sedlarjevega do Ljubenskih Rastk zbere 28 etap in 29 kontrolnih točk.

Letošnji pohod po VPP XIV. divizije in srečanje planincev Savinjske regije bo 27. maja od Smrekovca do Ljubenskih Rast.


V teh dneh je planinski vodnik prišel iz ponatisa. "Ta novica mi je v veliko osebno zadovoljstvo in je potrditev pravilnosti začrtane poti našega MDO, da se loti obnove vezne planinske poti XIV. divizije ter jo zaključi z izdajo planinsko-zgodovinskega vodnika," je dejala Manja Rajh, vodja predsednica Savinjski MDO PD. "Ponatis vodnika že po enem letu  je presegel vsa naša pričakovanja."

Rajhova je nadalje dodala: "Zanimivo je, da smo do danes izdali 11 značk, od tega 5 pohodnikom in 6 markacistom našega MDO. Skupaj smo izdali 200 dnevnikov VPP Po poti XIV. divizije. To kaže na izjemno zanimanje in podporo, ki smo je deležni s strani pohodnikov in markacistov."

po_poteh_xiv_divizije_nk_foto_manca_ogrin2Vodja obnove VPP XIV. divizije Ivan Šalamon, predsednica Savinjskega meddruštvenega odbora PD Manja Rajh in avtor vodnika Po poteh XIV. divizije Franci Horvat (foto Manca Ogrin)

"Ugotavljamo, da ljudje kupujejo planinsko-zgodovinski vodnik tudi zaradi vsebine in zanimivega branja, ki ponuja podoživljanje zgodovine partizanskih bojev na Štajerskem med drugo svetovno vojno," je poudarila Rajhova. "Poleg tega pa je v vodniku predstavljena tudi pokrajina, po kateri pot poteka ter ostale znamenitosti in posebnosti, ki so vredne ogleda. Tokratni izdaji vodnika je dodan seznam spominskih obeležij ob poti XIV. divizije, kar še dodatno obogati izkušnjo pohodnikov."

Vodnik je izjemno uporaben, saj je razdeljen na 28 etap, vsaka opremljena s kratkimi in jedrnatimi pohodniškimi dejstvi, vključno z informacijami o izhodišču, dolžini, zahtevnosti pristopa in mejnikih posamezne etape. Hkrati nas vodi skozi zgodovinski kontekst ter nam predstavi kulturno krajino, naravno in kulturno dediščino, ki nas obdaja ob poti.

 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16340 19. 6. 2024