PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 23. maj 2023, ob 10. uri

Klemen Belhar in Matjaž Šerkezi: popularnost gora, neumnosti v gorah, gorsko reševanje in gorski vodniki #podcast

V epizodi #5 našega podcasta V steni gostimo Matjaža Šerkezija in Klemna Belharja.
banner__1920x640_

Človek že stoletja zahaja v gore. Če je včasih hodil v gore zaradi številnih pridobitniških ambicij, je sredi 19. stoletja začel hoditi v gorski svet tudi zaradi raziskovanja, doseganja vrhov, plezalskega raziskovanja, sprostitve, psihosocialnih ali pa političnih, tudi duhovnih motivov, itn. Poleg gospodarskih dejavnosti lahko danes rečemo človeškemu udejstvovanju v gorah posplošeno turizem ali pa vsaj prostočasne aktivnosti.

ep5_slika4

Skozi čas so se nekako sistematizirali načini pridobivanja znanj in izkušenj za varnejše gibanje človeka v gorah in v vertikalnem svetu nasploh. Če samo izpostavim številna znanja, tehnike gibanja, nenehno razvijajočo se opremo, pomoč tehnologij, razpoložljiva literatura, številne strokovnjake kot so inštruktorji, reševalci, vodniki itn. Če se zavedamo ali ne, če si priznamo ali ne, gore so danes človeku zelo pomembne.

Družba pa se nenehno spreminja. Poznavalci radi izpostavijo, da je ta proces z vpeljavo sodobnih tehnologij in vsega kar paše zraven proces še pospešil. Kot v dolini, se ta proces pozna tudi pri človekovem udejstvovanju v gorah v zadnjih letih. Če posplošim, način, kako se danes številni obiskovalci gora lotevajo teh, se spreminja. Žal, ne vedno na boljše. In koronski časi te procese še pospešili.

ep5_slika3

Če so bili npr. zimsko gorništvo, turna smuka, plezanje, hoja po brezpotjih rezervirane zgolj za alpiniste, se danes teh aktivnosti lotevajo številni posamezniki, ki niso šli skozi proces alpinistične vzgoje in usposabljanja. Skratka, tako kot je postalo dolinsko življenje super hitro, pod vplivom sodobnih tehnologij, včasih kaotično in zmedeno, še bi lahko našteval, taka in podobna vse bolj postaja tudi človekova prisotnost v gorah.

O avanturah in iluzijah, o pomenu gora za človeka, o sistemskih pomanjkljivostih, predvsem pa o varnosti ali nevarnosti v gorah, o novih trendih človekovega udejstvovanja v gorah, tudi o anomalijah in neumnostih, še o marsičem, v tokratni epizodi našega podcasta, alpinista, izkušena aktivna gorska reševalca ter človeka, katerih gore so življenjske sopotnice že od malih nog, zgovorna, pozitivno kritična, polna izkušenj, Klemen Belhar in Matjaž Šerkezi.

ep5_slika2

Teme, ki smo jih predebatirali:

  • Zakaj so gore tako popularne?
  • Avanture v gorah in družbena omrežja.
  • Izobraževanje PZS in kako priti do širše množice ljudi.
  • Alpinistične šole, novodobni alpinisti.
  • Gorski vodniki, problematika.
  • Plačljivo gorsko reševanje in omejitve v gorah.
  • Kje in kako začeti s hojo v gore.
  • Priprave na poletno sezono.

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16356 19. 7. 2024