PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 4. junij 2023, ob 21. uri

Janja Garnbret z drugim mestom v Pragi dokazala odlično formo

Janja Garnbret je osvojila drugo mesto na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani v Pragi. V polfinalu sta nastopili še dve Slovenki, Julija Kruder je tekmovanje končala na desetem mestu, Katja Debevec pa bo Prago zapustila z enajstim dosežkom.
Po poškodbi je Janja Garnbret, olimpijska, svetovna in evropska prvakinja, uspešno dokazala svojo vrnitev v mednarodno tekmovalno areno z uvrstitvijo na zmagovalni oder. V kvalifikacijah in polfinalu je bila izjemno zanesljiva, saj je edina popolnoma izkoristila devet balvanov in se uvrstila v finale. Kljub temu ji je tokrat za 38. zmago v svetovnem pokalu zmanjkalo zelo malo. Prvi finalni balvan je uspešno premagala v enem poskusu, medtem ko je nepričakovano ostala brez vrha v drugem poskusu. Za osvojitev vrha tretjega balvana je potrebovala štiri poskuse, medtem ko ji je za potrditev drugega mesta z zadnjim balvanom zadostoval en poskus. "Cel konec tedna sem uživala, res sem bila osredotočena, vsak balvan sem odplezala tako, kot sem si želela. Bila sem motivirana. Zadovoljna sem s tem, kjer sem trenutno psihično in fizično. Prvič na mednarodni tekmi po daljši odsotnosti se nisem čudno počutila, tekmovala sem tako, kot da vmesnem času nisem imela poškodbe. Kot perfekcionist z drugim mestom nisem najbolj zadovoljna, a glede  na to, da sem imela poškodbo, s tem mestom ne morem biti razočarana. Vse je dobro izšlo, motoivirana sem za naslednje tekme. Palec je v dobrem stanju, po kakšnem balvanu me je malce bolel, a pod črto je rehabilitacija dobro uspela."
Tokrat je bila v boju za zmago uspešnejša 18-letna Francozinja Oriane Bertone. Tretje mesto je pripadlo še eni Francozinji Flavy Cohaut.

52950156495_a874114df0_k
Janja Garnbret je v Pragi osvojila drugo mesto (foto Jan Virt/IFSC)

Garnbretova po ponovno nastopila v Avstriji v Innsbrucku, kjer bo od 14. do 18. junija tekmovanje v balvanih in prvič v tej sezoni v svetovnem pokalu tudi v težavnosti.

V današnjem polfinalu Prage sta nastopili še dve Slovenki. Obe sta krepko izboljšali svoji uvrstitvi iz kvalifikacij. Julija Kruder je tekmovanje končala na desetem mestu z enim osvojenim vrhom. "Zadovoljna sem s svojim nastopom, kakšne malenkosti bil lahko bile še boljše. Prvi in drugi balvan bi lahko splezala do vrha, mogoče sem potrebovala še malce sreče."
Katja Debevec Prago zapušča z enajstim dosežkom. "Tekmovanje zaključujem z mešanimi občutki, predvsem zaradi drugega balvana, ki je bil moj stil, a mi ni uspel. To mesto niti ni slabo. Zdaj se moram spočiti, saj bo naslednji konec tedna nova tekma in nove možnosti za dobro uvrstitev."
Tako Julija Kruder kot Debevec sta dosegli svoji najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu letos.

 

Edini slovenski polfinalist med moškimi Jernej Kruder je včeraj osvojil 18. mesto.

Barbara Gradič Oset, STA

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16378 22. 7. 2024