PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 18. junij 2023, ob 0. uri

Podaj mi roko, vzpona Cesargradsko goro

Vabilo na pohod, tik od meji na s Slovenijo na Hrvaškem je prispelo v nabiralnik. Dan pohoda je bil še prost obveznosti in kocka je padla - seveda, se odzovemo vabilu. V okviru Hrvaške planinske zveze uspešno deluje iniciativa 'Osebe z invalidnostjo' in organizira pohode Podaj mi roko. Tokratni je imel prvič mednarodne razsežnosti, saj smo se jim številčno pridružili inPlaninci iz Slovenije, bilo nas je 15.
V soboto, 3. junija 2023 smo se na povabilo PD Cesargrad Klanjec iz Hrvaške, udeležili pohoda iz Zelenjaka pri Kumrovcu proti 509 m visokem vrhu Japica. Slepi in slabovidni pohodniki in naši spremljevalci smo se z gostitelji zbrali v Zelenjaku. Tu nas je nagovorilo več govornikov iz tega kraja in iz planinskega društva Cesargrad Klanjec.

Cesargradska_gora_3
Na sliki inplaninci v prvi vrsti čepijo, v drugi stojijo v ozadju je listje drevja, arhiv inPlaninec

Ponovno smo se srečali s hrvaškimi planinci, ki so se nam pridružili na prvem pohodu Slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti, 8. februarja 2020 od Bellevue - Mariborske koče - do Ruške koče in takrat v naše Dnevnike s Slovenske planinske poti odtisnili dva žiga. Po prijetnem druženju in pozdravnih govorih smo se planinci in inPlaninci s svojimi spremljevalci odpravili po poti čez krošnje in naprej v objem gozda na Cesargradski gori Japici. Ker smo uhojeni planinci pot ni bila naporna, a pomembna, saj je medsosedsko sodelovanje pomembnejše od višine gore, ki jo dosežemo.

Cesargradska_gora_2
Na sliki nasmejani planinci z odločnim korakom hodijo po travnati površini v ozadju je koča, arhiv inPlaninec

Naši sosedje so se ponudili, da nam lahko pomagajo pri vodenju slepih in slabovidnih. Takšna kombinacija se je izkazala za super priložnost za klepete in izmenjavo izkušenj. Tudi o velikih planih, vzponu na Triglav v juliju smo govorili. Skupina 60 pohodnikov je po približno eni uri in pol prispela na vrh gore. Po počitku smo se spustili do koče. Tu so nam domačini pripravili prijetno druženje in res bogato pogostitev. Finančno jih je podprla občina. Po druženju smo se odpravili v dolino in nato proti domu.
Cesargradska_gora_1
Na sliki planinski hodijo po leseni poti med krošnjami, arhiv inPlaninec 

Zahvaljujem se našim gostiteljem za lepo preživet dan in pohod. Posebna hvala našim in hrvaškim spremljevalcem, da smo se tega pohoda lahko udeležili. Želimo si, da bodo naši koraki še velikokrat delili iste poti.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16419 16. 7. 2024