PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


15. 11. 2018 / Predavanje

Silvo Karo - 40 let Alpinist!

Vrsta dogodkaPredavanje
Kdaj15. 11. 2018 19:00
Traja do15. 11. 2018 (1 dni)
Zborno mestoLinhartova dvorana Radovljica
OrganizatorLinhartova dvorana Radovljica
Predstavnik rokenrol generacije je energijo in ritem prenesel v stene. Predanost, drznost, gorečnost in iskreno prijateljstvo je rodilo navezo treh mušketirjev – Frančka Kneza, Janeza Jegliča in Silva Kara. Velike stene Fitz Roya, Cerro Torreja, Torre Eggerja, Bhagirathija so najbolj zaznamovale njegovo alpinistično kariero, ki je segala od himalajskih 8000 metrov do 8a v športnem plezanju. Zvesto je sledil modernim trendom vrhunskega alpinizma, ki ga je pripeljal do light and fast. Alpinistična pot ga je vodila od romantičnih analognih sedemdesetih do drvečih digitalnih let novega tisočletja, s kmečkega podeželja do brutalnih patagonskih viharjev, prostranih višav Himalaje, ožarjenih granitnih dimnikov karakorumskega granita, grenlandskega obzorja, indijskega monsuna, yosemitskih navpičnih zidov in prelepih Julijskih Alp.

Ta večer boste imeli tudi možnost nakupa knjige Alpinist, težko pričakovane avtobiografije protagonista zlate dobe slovenskega alpinizma, ki ga je klic gora s kmečkega podeželja popeljal do brutalnih patagonskih viharjev, prostranih višav Himalaje, ožarjenih dimnikov karakorumskega granita, grenlandskega obzorja, indijskega monsuna, yosemitskih navpičnih zidov in prelepih Julijskih Alp. 

Pred predavanjem bo na sporedu tudi kratki film po izboru Silva Kara – Zadnji trgovec z ledom. Silvo pravi, da ga je izbral, ker ga povezuje z Južno Ameriko. Všeč so mu njihova kultura, glasba, ritem, srčnost, tradicija in ljubezen do dela, ki izumira …

Zadnji trgovec z ledom / Sandy Patch, ZDA, Ekvador, 2012, 15 min. 
Baltazar Ushca ima sila nenavadno poslanstvo: več kot petdeset let se že ukvarja s prodajo ledu. Ekvadorski zadnji ledeni trgovec led pridobiva na ledeniku gore Mount Chimborazo. Njegova brata, ki sta se prav tako preživljala z ledom, sta se upokojila že davno, le Baltazar še vztraja v tem težkem in redkem poklicu. Zgodba o velikih spremembah v tradicionalnih kulturah prikazuje, kako so se trije bratje skozi čas privajali novim navadam in jih postopoma sprejeli za svoje.
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=16537 22. 7. 2024