PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 30. avgust 2023, ob 18. uri

Slovenija s tremi medaljami z mladinskega svetovnega prvenstva

V Seulu v Južni Koreji se je končalo svetovno mladinsko prvenstvo, ki je Sloveniji prineslo kar tri medalje, eno zlato in dve srebrni.
Slovenska mladinska reprezentanca, ki jo vodi selektorica Ajda Remškar, se je na svetovno mladinsko prvenstvo v Seul odpravila z ekipo devetih tekmovalcev. »Žal se nam je tik pred odhodom poškodoval starejši deček Lan Čreslovnik. Predstavnike smo tako imeli v preostalih petih kategorijah, visoke cilje smo si postavili predvsem v težavnosti, na steni pa smo se tokrat bolje znašli v balvanih,« je povedala selektorica.

»V težavnostnem polfinalu se nam je zaradi specifike stene in smeri (nizka in neprevisna stena) zgodilo preveč napak, saj marsikdo ni bil pripravljen na tako ‘sitno' smer. Tukaj vidim še ogromno prostora za napredek, saj odlične kvalifikacijske uvrstitve nakazujejo na dobro fizično pripravljenost, v polfinalu in finalu pa je potrebne še nekoliko več iznajdljivosti in sprotnega reševanja problemov,« je razložila slabosti tekmovalcev na prvenstvu.

PZS_Portreti_180Ajda Remškar (foto Grega Valančič)

Kljub težji steni se je odlično izkazala 18-letna Sara Čopar, ki je od letos tudi članica članske reprezentance. »Sara nam je pripravila pravi šov. V finalu težavnosti je kot edina vztrajno in potrpežljivo preplezala smer in osvojila naslov prvakinje, v balvanih pa je skozi kroge tekmovanja stopnjevala formo in osvojila drugo mesto

Še ena mladenka je razveselila slovenske navijače. 16-letna Jennifer E. Buckey je z odličnim plezanjem v polfinalu in finalu dosegla srebro v balvanih. »Vrhunski rezultat. Vsi smo verjeli, da ga je sposobna doseči, zdaj pa je to dokazala še sama sebi. Prav tako je tudi v težavnosti ponovno dosegla finale, kar res kaže njeno vsestranskost in visoko nivo v obeh disciplinah.«

230823_DAY6_3_U18_FINAL_BOULDER_SEOUL_YOUTH_IFSC_DT_0014Jennifer E. Buckley (foto Dimitris Tosidis/IFSC)

Ajda Remškar je pohvalila še 19-letnega Lovra Črepa, bronastega z lanskega prvenstva v težavnosti, ki pa si je letos priplezal finale v balvanih in tako uspešno zaključil serijo nastopov na mladinskih svetovnih prvenstvih.

»Tekma na azijskih tleh predstavlja drugačen izziv, kot kje bližje doma, a smo se z vročim in vlažnim vremenom dobro spopadali. V skupnem stanovanju smo super funkcionirali kot ekipa. Kljub nekaterim organizacijskim pomanjkljivostim so se postavljalci in organizatorji zelo izkazali, Seul in to prvenstvo pa nam bosta ostala v lepem spominu,« je zaključila Ajda Remškar.
53139918237_6ac0388cf1_k(foto Dimitris Tosidis/IFSC)

Sara, Jennifer in Lovro bodo nastopili na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kopru, 8. in 9. septembra, in pokazali, koliko zmagovalnega naboja je še v njih.

Najbolj uspešna država v Seulu 2023 je bila ponovno Japonska, ki je z 20 medaljami izboljšala svoj izkupiček medalj iz leta 2022, ko so jih osvojili 19.
Vsi rezultati mladincev na svetovnem prvenstvu v Seulu

BALVANI TEŽAVNOST
U16 U16
Isak Naja -  24.mesto  Naja Isak -  26.mesto 
U18 U18
Jennifer Eucharia  Buckley -  2.mesto Jennifer Eucharia Buckley -  6.mesto
Gorazd Jurekovič - 9.mesto Zala Mlakar Starič -  13.mesto
Tinka Rakar - 21.mesto Gorazd Jurekovič -  18.mesto
Zala Mlakar Starič -  30.mesto Tinka Rakar - 20.mesto
U20 U20
Sara Čopar -  2.mesto Sara Čopar -  1.mesto
Lovro Črep -  5.mesto Lovro Črep -  18.mesto
Timotej Romšak - 20.mesto Rosa Rekar -  20.mesto
  Timotej Romšak -  23.mesto
   

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16543 16. 7. 2024