PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 1. september 2023, ob 9. uri

Nova Mozirska koča na Golteh - simbol povezanosti, sodelovanja in upanja

Dve leti in pol po uničujočem požaru, v katerem je pogorela do tal, je 23. julija 2023 vrata odprla nova Mozirska koča na Golteh, eden najlepših slovenskih planinskih domov, ob velikem angažmaju domačega PD Mozirje, planinske skupnosti, številnih prostovoljcev in donatorjev pa tudi simbol povezanosti, sodelovanja in novega upanja za planinstvo v Mozirju. Mozirska koča je znova odprta vsak dan in vabi na razvajanje brbončic ob enolončnicah, štrukljih in zavitkih.
Koča od vseh
"Na odprtju je bilo zelo prešerno, čeprav koča še ni povsem končana, nam je z ramen padel del bremena, da smo jo končno odprli. Zbralo se je ogromno ljudi, več kot tisoč, in z veseljem smo jim pokazali, kako je objekt narejen in kam so donirali svoj denar, saj je koča od vseh," poudarja predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, ki je bdel nad obnovo priljubljene planinske koče, ki "naj bo simbol povezanosti, sodelovanja in novega upanja za planinstvo v Mozirju".

Na ta veseli dan sta poleg Goličnika zbrane nagovorila tudi župan Občine Mozirje Ivan Suhoveršnik in predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan. Dejal je, da je trpka izkušnja, velika nesreča, da so tukajšnji planinci izgubili že tri koče na istem mestu, vse pa je uničil ogenj, a ob ogledu zdaj enega najlepših slovenskih planinskih domov pridobitev iz srca privošči garačem in ljubiteljem vrhov Zgornje Savinjske doline: "Če bi bil predrzen, bi morda pomislil, da je še dobro, da je bila stara koča uničena, da je tu zdaj zrasla prelepa planinska vila, moderen, požarno kar najbolj varen objekt. Vsem domačinom in tu zbranim planincem želim, da bi tako imenitni dom pogosto uporabljali, zaposleni v njem pa imeli odlične delovne razmere."

nova_mozirska_koca_foto_arhiv_pd_mozirje
Nova Mozirska koča na Golteh - simbol povezanosti, sodelovanja in novega upanja za planinstvo v Mozirju (foto arhiv PD Mozirje)

Odlično počutje tako ob kulinariki kot ob razgledu

"Angažirala se je širša skupnost, ne le planinci, tudi domačini, kmetje, ki so vpeti v planino in jim koča veliko pomeni. Koča je bila vedno dobro obiskana, zato je bil velik interes za pomoč tudi s strani občine, širše smo se potrudili pri pridobivanju sredstev, donirala so podjetja, zadruge, posamezniki. Prejeli smo sredstva na razpisu gospodarskega ministrstva in tudi zavarovalnica je odobrila stoodstotno zavarovalnino. Če ne bi gradnje zaznamovale podražitve v gradbeništvu, bi imeli investicijo finančno pokrito, a se je vse podražilo za približno sto tisoč evrov, za kolikor smo morali vzeti kredit, četudi smo dosti racionalizirali in ves čas iskali ugodnejše rešitve," pojasnjuje Goličnik. Gradnja nove koče je stala nekaj manj kot milijon evrov, od tega so zbrali 200.000 evrov donacij, 300.000 evrov so pridobili z razpisa takratnega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, 400.000 evrov od zavarovalnice iz naslova odškodnin, za preostanek pa so najeli bančno posojilo.

Mozirsko kočo na Golteh (1356 m), ki leži na južnem pobočju Boskovca, je PD Mozirje prevzelo v upravljanje leta 1984, ko so se lotili obnove in jo septembra 1986, ob njeni 90. obletnici, svečano odprli. Temeljito obnovo je priljubljena planinska postojanka doživela tudi leta 2011, ko so jo v celoti izolirali in ji naredili macesnovo fasado, toda v neusmiljenih ognjenih zubljih 24. februarja 2021 je pogorela do tal. "Nova Mozirska koča na Golteh stoji na istem mestu, kot je stara, po arhitekturni podobi pa je najbližje koči iz leta 1953, saj so bile poznejše dozidave nefunkcionalne. Seveda pa je postavljena po novih standardih, veliko časa, pozornosti in razmisleka smo namenili požarni varnosti, tako da se takšna tragična zgodba ne bi smela ponoviti. Nova koča je varčnejša, funkcionalnejša, ima boljše postavitve, poskušali pa smo ohranjati alpsko podobo, pri čemer sta ključno vlogo odigrala les in kamen. Velik poudarek smo dali terasi, tako da se gost v koči počuti odlično tako ob kulinariki kot tudi razgledu in ambientu," še dodaja Goličnik.

mozirska_koca_odprtje_foto_arhiv_pd_mozirje
Mozirski župan Ivan Suhoveršnik, predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik in predsednik PZS Jože Rovan na slovesnem odprtju nove Mozirske koče na Golteh (foto arhiv PD Mozirje)

Mozirska koča znova odprta vsak dan
V vmesnem času je najemnici Mozirske koče na Golteh Alenki Vetrih velikodušno odstopilo svoje zavetišče na Mozirski planini društvo GRS Celje, po poltretjem letu pa se je vrnila v novo kočo, kjer je gostinski del že odprt in v polnem zagonu, sobe pa še končujejo. Zaradi nedavnih poplav je prišlo do zamika, a računajo, da bo prvo nadstropje nared do konca septembra, drugo pa do konca leta, da bi pozimi lahko ob polnih nastanitvenih kapacitetah sprejemali tudi šole v naravi, zaključene skupine in druge goste, ki bi želeli pri njih prenočiti.

"Začetek v novi planinski koči je bil dober, obisk je bil na začetku res obetaven, čeprav je treba še marsikaj postoriti in dodelati. Po drugem tednu delovanja pa so se začela neurja in poplave, tako da smo kočo za krajši čas zaprli in šli pomagat v dolino. Zdaj delamo normalno, koča je odprta vsak dan in upamo, da nam bo vreme naklonjeno in še ujamemo kaj letošnje sezone. Tujci so zaradi poplav odšli domov, mi pa se trudimo s polno paro in ohranjamo tradicijo ponudbe domačih dobrot - enolončnic, štrukljev in zavitkov," na razvajanje brbončic in v dobro družbo vabi Vetrihova ter dodaja: "Poznani smo po naših dobrotah, trudimo se, da kupujemo lokalno, marsikdo pa pride na Mozirsko kočo tudi zaradi nas, oskrbnikov. Zelo lepo so nas sprejeli in zelo nam je všeč, da domačini tako radi prihajajo in se vračajo. Seveda pa so dobrodošli prav vsi!"

Od blizu in daleč - dobrodošli na Mozirski koči na Golteh!

Manca Ogrin
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16544 16. 6. 2024