PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 21. september 2023, ob 7.30 uri

70 let Koče na Kriški gori

V nedeljo, 10. septembra 2023, ob 10. uri so se na Kriški gori pričele aktivnosti posvečene 70-letnici Koče na Kriški gori. Začelo se je s tradicionalno sveto mašo na Kriški gori, ki jo je vodil župnik iz župnije Križe Ivo Kožuh in nadaljevalo s pesmijo Kriška gora naša, bodi pozdravljena, ki so jo izvedli člani ansambla Maxi iz Križev.
Sledil je pozdravni nagovor predsednika društva Stanislava Ficka, ki je izpostavil nekaj mejnikov nastajanja Koče na Kriški gori.

PD Križe je bilo ustanovljeno 12. decembra 1949. Prvi predsednik društva je bil Lovro Česen, ki je že spomladi naslednje leto pričel z aktivnostmi za izgradnjo Koče na Kriški gori. Do konca leta 1950 je bila koča pod streho, vendar se je gradnja zaradi pomanjkanja finančnih sredstev upočasnila. Koča je bila nato zgrajena in slavnostno odprta v nedeljo, 28. junija 1953. Pozdravni nagovor je imel društveni funkcionar Vinko Golmajer.

Nova koča je zaradi lepih razgledov takoj pridobila pozornost pohodnikov, obisk je bil vsako leto večji. V nadaljevanju so sledile povečave in izboljšave koče.

Koča je postala priljubljena izletniška točka domačinov in obiskovalcev iz različnih delov Slovenije. Postajala je premajhna, zato so bile izvedene nekatere dozidave in posodobitve.

70_letnica__6

Dograjeno je bilo:

 • veranda na zahodni strani v letih od 1957 do 1959, ki je povečala jedilne prostore v pritličju,
 • depandansa leta 1963, ki je povečala prenočitvene zmogljivosti,
 • tovorna žičnica iz Gozda na Kriško goro leta 1974, dolžine 1420 m, poganjal pa jo je zračno hlajeni motor legendarnega VW hrošča, kar je bila izjemna pridobitev za oskrbo koče in v veliko pomoč pri kasnejših gradbenih delih,
 • zidan prizidek na vzhodni strani koče v letih od 1979 do 1982, kjer je bila zgrajena nova kuhinja in skladišče ter nove sobe v mansardi.

Kljub številnim prizidavam in izboljšavam je koča postala premajhna in neustrezna, zato je bila sprejeta odločitev za izgradnjo nove, večje in modernejše koče. V letih 1990 in 1991 je bila stara lesena koča porušena. Zgrajena je bila nova, zidana koča v današnji podobi.

V nadaljevanju se je koča posodabljala, kot je zahteval čas in se prilagajala tehnološkemu razvoju in potrebam obiskovalcev. Med najpomembnejše investicije v novo kočo sodijo:

 • 2006: napeljava elektrike iz doline po 20 kV kablu, vkopanem v zemljo v dolžini
 • 1930 m,
 • 2016: popolna prenova kuhinje in shrambe, vključno z zamenjavo opreme,
 • 2021: zamenjava bencinskega pogonskega motorja z električnim motorjem za
 • tovorno žičnico,
 • 2021: montaža 22,14 kW sončne elektrarne na streho koče in
 • 2022: namestitev IR grelnih panelov v pritličju koče in sobah.

70_letnica__16

Koča ima status visokogorske koče, status družinam prijazne koče in status okolju prijazna planinska koča.

V Koči na Kriški gori so se in se še izvajajo številne društvene kulturne in športne prireditve, s katerimi spodbujamo pripadnost društvu in promoviramo planinstvo in sicer:

 • Muflonov smuk, smučarska tekma, prva je bila leta 1976, zvrstilo pa se jih je 15,
 • Zimski TRIM pohodi od 1988 do 2011,
 • gorski teki, katerih začetek sega v leto 1954, sedaj pa je Kriška gora tudi ena od točk točka Kriška gora TRAILA v dolžin 10 in 20 km,
 • Junak Kriške gore, aktivnosti potekajo preko celega leta, in to že vse od leta 1992. Junak je vsak, ki se na Kriško goro letno povzpne enkrat tedensko oziroma tolikokrat, kolikor je nedelj v letu, letos bo to 53-krat.

 

Ivan Likar, podpredsednik PD Križe in soavtor razstave, je predstavil vsebino razstave Koča na Kriški gori v 70 letih. Več o gradnji koče, sodelujočih in dogodkih v zvezi s kočo so si navzoči ogledali v njegovem spremstvu po zaključku svečanosti, saj je bila razstava postavljena ob planinskim koči. Razstava je bila pripravljena in postavljena na 11. razstavnih panojih, ki so bili izdelani prav za to slovesnost in prikazuje vse mejnike v zvezi s kočo.

Kriška gora in koča bosta tudi v prihodnje pomembni za aktivno preživljanje prostega časa. V društvu smo ponosni na prehojeno pot, še posebej pa na našo Kriško goro, balkon Gorenjske, kot ji pravimo.

Želimo si, da bi bil med planinci še vedno prisoten duh prostovoljstva, kot je nekoč bil, čeprav razmere, v katerih živimo danes, temu niso najbolj naklonjene.

Novi časi so, žal, prinesli drugačne poglede na planinstvo in prostovoljstvo.

Slovenija je lepa, gore in hribi jo delajo še lepšo, zato želimo vsem planincem, da v teh lepotah uživajo tudi v prihodnje, naši krovni organizaciji Planinski zvezi Slovenije pa, da bi mogoče bolj znala prisluhniti problemom, ki jih imamo planinska društva.

Navzoče sta v nadaljevanju pozdravila še župan Občine Tržič Peter Miklič in podpredsednik Planinske zveze Slovenije Roman Ponebšek.

70_letnica__12

Za dobro razpoloženje pa so poskrbel ansambel MAXI ki ga vodi harmonikar Gašper Komac iz Križev, za dober golaž pa oskrbnica koče Marija Marčun. Prireditev je povezovala Mimi Urbanc, samo prireditev je obiskalo več sto obiskovalcev, ki so uživali v hrani, pijači in v zelo lepem vremenu in razgledu z našega balkona.

PDF Priložnostna razstava ob jubilejni 70-letnici

PD Križe

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16584 24. 2. 2024