PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 24. september 2023, ob 8. uri

Brez Slovencev v finalu zadnje tekme svetovnega pokala

Nedeljski finale sklepne tekme letošnjega svetovnega pokala v težavnosti v Wujiangu na Kitajskem bo minil brez Slovencev. Po kvalifikacijah je kazalo na nov slovenski uspeh, a v sobotnem polfinalu nobenemu od osmih polfinalistov ni uspel preboj v finale. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbela Lučka Rakovec na 10. mestu.
V kvalifikacijah Wujianga je bilo uspešnih kar osem Slovencev in v sobotnem polfinalu smo navijali za Martina Berganta, Anžeta Peharca, Mio Krampl, Vito Lukan, Saro Čopar, Lučko Rakovec, Lucijo Tarkuš in Katjo Debevec.

Pri moških je v današnjem polfinalu Martin Bergant za štiri mesta napredoval v primerjavi s kvalifikacijami ter tekmovanje končal na 13. mestu, Anže Peharc pa je v polfinalu za osem mest poslabšal svojo uvrstitev ter tekmo končal kot 21.

martin
Martin Bergant je na Kitajskem dosegel najboljši rezultat sezone. (foto Grega Valančič)

Pri ženskah Mia Krampl ni nadaljevala v slogu, ki jo je krasil od začetka težavnostne sezone. Golničanka, četrta na svetovnem prvenstvu v Bernu, je prvič letos v težavnosti končala zunanj najboljše osmerice na 11. mestu. V kvalifikacijah je bila druga, zaostala je zgolj za svetovno prvakinjo Japonko Ai Mori.

Vita Lukan je bila po kvalifikacijah četrta, v polfinalu pa je njen nastop zadoščal za končno 12. mesto. Nazadovala je tudi obetavna Sara Čopar, ki je na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Helsinkih zmagala v težavnosti. Tokratno tekmovanje je končala na 17. mestu. V polfinalu sta nastopili še Lucija Tarkuš in Katja Debevec, Tarkuš je bila 15., Debevec 22.

miaMia Krampl je bila po kvalifikacijah na drugem mestu. (foto Grega Valančič)

Slovenska popotnica na finalno tekmo sezone je bila odlična. Na domači tekmi v Kopru so bili v finalu kar štirje domači tekmovalci, Janja Garnbret s prvim in Vita Lukan z drugim mestom pa sta končali na stopničkah.


vitaVita Lukan je na Kitajsko odšla z odličnim tretjim mesto s tekme v Kopru.(foto Grega Valančič)

Tekmovanje na Kitajskem sta izpustila oba najboljša slovenska tekmovalca. Janja Garnbret je po zmagi v Kopru že sklenila zelo uspešno sezono, v kateri si je kot prva Slovenka in edina za zdaj zagotovila tudi olimpijsko vozovnico za Pariz. Luka Potočar pa se pripravlja na oktobrske dodatne olimpijske kvalifikacije v Lavalu v Franciji. 


https://www.pzs.si/novice.php?pid=16591 15. 7. 2024