PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


22. 2. 2019 / Usposabljanje

Zimski začetni tečaji krpljanja

Vrsta dogodkaUsposabljanje
ObmočjeKaravanke
Kdaj22. 2. 2019 08:00
Traja do24. 2. 2019 (3 dni)
Zborno mestoDom na Zelenici nad Ljubeljem
DruštvoAlpsko društvo Stratus
OrganizatorAlpsko društvo Stratus in Zeleno jabolko Sport
Vodnik / kontaktekipa inštruktorjev / Alpsko društvo Stratus - 040 648 444
Prijavewww.drustvo-stratus.si/kontakt/prijava
Informacijedrustvo.stratus@gmail.com
Vabimo vas na VIKEND ZIMSKI TEČAJ, ki bo združil OSNOVE VARNEGA OBISKOVANJA GORA v zimskem času in KRPLJANJA. V dveh dneh športnega druženja se boste seznanili s pravilno uporabo zimske opreme, poučili o pravilni izbiri poti pozimi, seznanili z metodami preizkusov snežne odeje, naučili postopkov ukrepanja ob nesreči v plazu. Za vas bomo organizirali tudi dva vodena izleta s krpljami, kjer se boste naučili pravilne uporabe in hoje s krpljami po različnih vrstah snežne podlage ter doživeli popolno svobodo gibanja in bivanja v zasneženi naravi, z velikimi “stopali” na nogah.
KOMU JE TEČAJ NAMENJEN? Na tečaj vabimo planince, gornike in vse tiste, ki uživate v aktivnostih, ki jih ponujajo zasnežene gore in bi se radi naučili, kako se v zimskih razmerah obnašati, da bo vsak obisk gora varen. Program: 1 # predstavitev zimskega gorništva (predavanje) • predstavitev opreme (predavanje in praktični prikaz) • osnove načrtovanja in varne izvedbe tur (predavanje) • nevarnosti v zimskih gorah in varnost pred plazovi • iskanje zasutega v plazu: uporaba plazovne žolne&sonde • vodena tura s krpljami s pravilno uporabo krpelj (2 uri) • predstavitev krpljanja kot oblike rekreacije in športne discipline • analiza opravljenih vadb in kratek družabni večer 2 # usposabljanje za nudenje prve pomoči v gorah • preverjanje stabilnosti snežne odeje – enostavne metode • priporočila za prehrano v zimskem času v gorah • daljša vodena tura s krpljami (4 ure) • analiza opravljenih tur, predavanj in vadb • zaključek tečaja in skupinski odhod v dolino Strošek zajema organizacijo tečaja, multimedijska predvanja, praktične vaje na terenu, dve turi. Potrebna oprema: manjši nahrbtnik, vremenskim razmeram primerna tehnična oblačila, gamaše, pohodni čevlji, več parov rokavic in vsaj dve kapi, prva pomoč, sončna očala, čelna svetilka, sončna krema, astro folija, rezervna oblačila, termovka, energijske ploščice, oreščki ali suho sadje. Tehnična oprema: krplje, pohodne palice, plazovni trojček (lavinska žolna, lavinska sonda, snežna lopata), 2 pomožni vrvici, 2 vponki za matico, čelada, plezalni pas. 
DODATNO: Prvih pet prijavljenih si lahko opremo izposodi brezplačno.
PRIJAVE in informacije: www.drustvo-stratus.si/kontakt/prijava Število udeležencev je omejeno.
TRAJANJE: petek popoldan, sobota, nedelja
KONTAKT: 
Alpsko društvo Stratus (040 648 444, drustvo.stratus@gmail.com), Zeleno jabolko Sport (041 859 189, spela.strasser@gmail.com)
Opomba: V primeru slabe vremenske napovedi se tečaj prestavi ali odpove.
Organizacija: Alpsko društvo Stratus in Zeleno jabolko Sport

Vljudno vabljeni!
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=16633 22. 7. 2024