PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 1. november 2023, ob 8.30 uri

Ponovno odpiranje čezmejnih planinskih poti med Slovenijo in Hrvaško

Letošnji vstop Republike Hrvaške v schengenski prostor je dal pogoje za uresničitev zamisli o obnovi nekdanjih čezmejnih planinskih poti ter načrtovanje novih, ki so tlele med planinci, z obeh strani meje, izražene tudi uradno na skupnih sestankih, že od leta 2014.

Neprekinjeno odlično sodelovanje Hrvaške in Slovenske planinske zveze, konkretneje, hrvaških planinskih društev Istrske planinske zveze in Meddruštvenega odbora PD Primorske je omogočilo takojšnji začetek obnove pohodniških poti, urejenih v prejšnjem stoletju v skupni državi. Prva uresničena namera je bila obnova in ponovno odprtje Poti prijateljstva med Snežnikom in Snježnikom že 8. julija na Platku.

Tudi na območju Ćićarije planinci niso držali križem rok, začeli so z delom že spomladi. Obnovljena je dobro znana nekdanja čezmejna pot Kojnik - Žbevnica v smeri preko Špičastega vrha - hrvatski del so hrvaški markacisti na novo označili po nekdanji uradni trasi.

mdo_primorske_srecanje_slo_hr_2023_arhiv_maruska_lenarcic__1_

V nedeljo, 22. oktobra pa so v sklopu 20. Dneva istrskih planincev v Vodicah v Ćićariji, kjer se je zbralo več kot 150 planincev, med njimi so bili tudi slovenski, ponovno odprli obnovljene čezmejne poti Vodice - Velika vrata s povezavo na slovenske poti Mala in Velika Plešivica ter pot Vodice - Ribnik s povezavo v smeri Ostrića.

Žal je naključje začasne ukinitve schengenske ureditve, ki je začela veljati prav na ta dan, preprečila izvedbo celotnega načrtovanega pohoda, zato so pohod prilagodili razmeram, a vseeno brez problemov odšli do Velikih vrat ter na Malo in Veliko Plešivico. Pot, dolgo več kot 10 km so prehodili v prijetnem in prijateljskem vzdušju z željo, da bi se nadzor na meji čim prej umaknil, da se bo nadaljevalo delo na drugih obnovah čezmejnih poti, med njimi izstopa, nekdaj priljubljena pot od sv. Duha (blizu Buzeta) preko Črnice na povezavo slovenske poti za Badin. Pri obnovitvenih delih na slovenski strani sodelujejo predvsem markacisti Obalnega planinskega društva Koper in PD Slavnik Hrpelje-Kozina.

mdo_primorske_srecanje_slo_hr_2023_arhiv_maruska_lenarcic__2_

To so steze, ki povezujejo in so plod odličnega sodelovanja čezmejnih planinskih organizacij Slovenije in Hrvaške« so bili soglasni vsi prisotni.

Zapisala Maruška Lenarčič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16678 16. 7. 2024