PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 3. november 2023, ob 16. uri

Vodja odbora inPlaninec in Slovenska planinska pot (SPP)

Konec junija 2019 smo bili s slepimi in slabovidnimi na Čavnu in ob povratku mi je Sabina DERMOTA predlagala, da bi s slepimi in slabovidnimi po 60 letih zopet organizirano prehodili Slovensko transverzalo - SPP. Na vprašanje koliko predvideva, da bi bilo pohodnikov je odgovorila med 5 in 6. Brez veliko obotavljanja in razmišljanja sem njen predlog sprejel in obljubil, da sem za.
V zadnjih mesecih leta 2019 smo kovali načrte za naprej, ker je bilo veliko želja inPlanincev po visokogorju je padla odločitev, da gremo v triletni projekt po Slovenski planinski poti (SPP). Omenila se je 60 letnica prvega organiziranega dostopa na Triglav slepih in slabovidnih. Beseda je dala besedo in za kulturni praznik, 8. februarja 2020, smo vtisnili v Dnevnik s SPP prva dva žiga na Mariborski in Ruški koči.
In tako smo začeli, a kmalu zaradi korone tudi malo zmanjšali začrtan tempo pohodov. Vedeli smo tudi, da se bo vse podaljšalo vsaj za leto dni, a smo tudi v tem videli plus, saj bomo končali ob 70 letnici SPP, kar se je tudi zgodilo.

Z veliko navdušenja so inPlaninci hodili po planinskih poteh in nabirali žige. Osvojili so tudi kar nekaj žigov razširjene SPP in kmalu opazili, da imamo različne Dnevnike s SPP in s tem kar nekaj več žigov, a smo samo zamahnili z roko, istočasno pa tudi podvomili v delo odgovornih, ki so dodajali in odvzemali žige na poti.

Kmalu smo šli v sredogorje, visokogorje in opazili, da ni tako hudo, da je potrebno več pozornosti in da morata biti hodec in spremljevalec »uigrana«, se razumeti, predvsem pa zaupati en drugemu. Potem smo načrtovali razne vrhove in s tem pridobili kondicijo, izkušnje, zaupanje ...

inPlaninec_SPP_1
Na sliki gora, ki je na desni strani oblita z meglo, arhiv inPlaninec

Porajati so se začeli dvomi pri ljudeh, ki niso hodili z nami, tudi eden od naših je začel s slabimi govoricami, a se nismo dali in 23. septembra 2023 vsi živi, zdravi, predvsem pa veseli in ponosni zaključili naš 4 letni projekt po SPP. Res, da je ljubosumje, zavidanje ... včasih zelo nadležno, a istočasno tudi velika spodbuda in s skupnimi močmi smo jih premagali, včasih tudi zanalašč se povzpeli na kak hrib, a vedno strogo strokovno in s »trezno« glavo. Nekatere je zelo motila vremenska napoved, ki smo jo mi gledali lokalno, kamor smo se odpravili in v večini pohodov ne bili mokri, če pa nas je malo namočilo pa nikoli ni bil nihče v nevarnosti.

Posameznih pohodov po SPP so se udeleževali raznoliki inPlaninci, res pa da je bilo med njimi največ slepih in slabovidnih to je 112, najštevilčneje so se udeležili prav prve etape, ko jih je bil kar 43. Nikoli se nismo delili po invalidnosti, posebnih potrebah ali neinvalidnosti. Najmnožičnejši je bil seveda zadnji pohod na katerem smo odtisnili zadnja žiga v Ankaranu in na Debelem rtiču, bilo nas je preko 370.

Že drugo leto smo se odločili izpolniti željo po zimskih vzponih, ki so postali stalnica in obveza v našem planu za prihajajoče leto.

inPlaninec_SPP
Na sliki gorski cvetoči »tepih«, ki ima cvetove nežno roza barve in zelene liste z belo obrobo, arhiv inPlaninec

Kot vodnik z licenco že 42 let, vsem inPlanincem čestitam in se zahvaljujem, da so mi, so nam zaupali, kakor vsem spremljevalcem, prostovoljcem, ki jih je bilo kar 162, da so pomagali izpeljati projekt, ki je lahko vzor vsem, da se zmore in da so ovire samo v glavah. Res je, pa ne mislim samo v pohodništvu, ampak na vseh področjih. Strokovnost in volja sta samo začetek pri uresničevanju želja, vizije, ciljev posameznika.

Pohodniška skupnost inPlaninec je zgradila močne vezi med ljudmi. Ne gre le za srečanja na planinskih poteh, temveč za pravo skupnost, ki se prepleta v življenje. Druženje je postalo neprecenljivo bogastvo, ki daje življenju poseben utrip in povezanost.

Zakluček poti - Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti ne pomeni konca pohodov, dal je nov zagon in ideje za nove podvige. Z letom 2024 začnemo nov projekt in to je po vseh treh Evropskih peš poteh v Sloveniji (E-6, E-7 in E-12), Martinovi in Zasavski poti - pridružite se nam, ne bo vam žal. Namen pa imamo obiskovati tudi visokogorje v domovini in tujini. želje so tudi osvojiti kak 3 ali 4 tisočak.

Na Veliko evropsko kulturno pot sv. Martina Tourskega bomo stopili 12. novembra v Domanjševcih.

Jurček


inPlaninec_SPP_2
Na sliki po planinski poti hodijo inPlaninci v raztegnjeni koloni, v ozadju se dvigujejo gore, arhiv inPlaninec

PZS_SPP_logo_70_let_zemljevid_1

Na sliki v levem delo zemljevid Slovenije z rdečo barvo vrisano Slovensko planinsko potjo, na sredije je silhueta gore, ki je na desni spodnji strani prekrita z rdečo markacijo in številko 1, na vrhu  je zapis 70 let, na desni spodnji strani pa napis Slovenska planinska pot, cel banner je na dnu zaključen z rdečo črto


Povezane vsebine:

PZS: Slepi in slabovidni planinci dokončali Slovensko planinsko pot

PZS: Sabina Dermota pobudnica projekta SSP po SPP

PZS: Slepi in slabovidni začenjajo Slovensko planinsko pot

PZS: Podpisan dogovor o sodelovanju in začetek poti za slepe in slabovidne po SPP

https://www.pzs.si/novice.php?pid=16695 13. 7. 2024