PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 6. november 2023, ob 11.50 uri

Sladka zmaga Julije in Jerneja Kruder na Red Bull Dual Ascentu

Drama, kot bi jo Juliji in Jerneju Kruder, članoma slovenske reprezentance v športnem plezanju, zavidal celo Shakespeare. Celjska sestrsko-bratska naveza je na plezalskem masters tekmovanju Red Bull Dual Ascent premagala ukrajinsko-špansko navezo in se veselila najslajše zmage v paralelnem plezanju 180-metrske večraztežajne smeri v steni jezu Verzasca v Švici, s katerega je v filmu GoldenEye skočil James Bond. Druga slovenska naveza Vita Lukan in Domen Škofic si je v malem finalu priplezala četrto mesto, tako da je bila Slovenija znova najuspešnejša udeleženka tekmovanja.
Red Bull Dual Ascent je plezalsko masters tekmovanje v paralelnem plezanju večraztežajnih smeri na 220 metrov visoki steni jezu Verzasca v Švici. V dveh identičnih 180 metrov dolgih in težkih umetnih smereh se 12 mešanih navez najprej poskuša prebiti v finalne dvoboje. Ključ do uspeha je smer preplezati čim hitreje, pri tem da vse raztežaje oba plezalca v navezi preplezata brez padca. V primeru padca mora plezalec raztežaj ponavljati, kar se seveda močno pozna na času. Najhitrejši dve navezi iz kvalifikacij se na koncu pomerita v paralelnem dvoboju v velikem finalu, tretja in četrta po času pa v malem finalu. Pri večraztežajnem plezanju pomembno vlogo igra tudi mojstrstvo rokovanja z vrvjo in tehniko varovanja soplezalca, zato je za uspeh potrebno še več kot le klasična vrhunska plezalska pripravljenost. Po plezalsko: nujno je treba tudi dobro in varno štrikati.

>>> Posnetek tekme si lahko ogledate na tej povezavi: mali finale z Vito in Domnom od 15. minute, veliki finale z Julijo in Jernejem od druge ure in četrte minute. 

red_bull_dual_ascent_2023_verzasca_switzerland_podium
Sladka zmaga Julije in Jerneja Kruder na Red Bull Dual Ascentu (foto Matteo Mocellin/Red Bull Content Pool)

Bratsko-sestrska naveza, Celjana Jernej in Julija Kruder, sta v finalu pokazala, da sta kot naveza trenutno najmočnejša. Španec Alberto Ginés López in Ukrajinka Jenya Kazbekova sta bila sicer od zmage oddaljena le nekaj centimetrov, a Kruderja sta se v napeti situaciji bolje taktično odločila in v tesnem obračunu zmagala v podaljških.

"Sladka zmaga! Iskreno sva imela prednost v tem, da sva bila sestrsko-bratska naveza, ker se res dobro razumeva. Zdi se mi, da so se ostali malo več prepirali. Mislim, da sva bila res dobra ekipa, oba sva veliko prispevala in še enkrat bi izbrala Jerneja za v takšno navezo," je bila navdušena Julija, navdušenje pa je z njo delil tudi Jernej: "Težko bi si predstavljal slajšo zmago kot z Julijo, čeprav se malo podvomil v najino zmago pred tekmo, a na koncu se je izkazalo, da sva res najbolj pripravljen par in mislim, da ne bi nikoli več zamenjal partnerja za to tekmo."Obe navezi sta bili pred zadnjima dvema raztežajema praktično poravnani. Tako je bilo tudi, ko sta dekleti preplezali predzadnji raztežaj v vodstvu. Fanta sta sledila, Kruder je bil na varovališču pri Juliji hitreje kot Lopez, a Španec se pri soplezalki sploh ni ustavil, ampak je s plezanjem nadaljeval in se v vodstvu pognal v zadnji, najtežji raztežaj. Jernej mu je seveda takoj sledil. Na vrhu sta bila spet praktično istočasno, vse pa je tako padlo na dekleti.

Prva, ki pripleza za partnerjem na vrvi, bo odločila o zmagovalcu. Napredovali sta usklajeno, Ukrajinka si je proti koncu priplezala nekaj prednosti in kazalo je, da bo prva dvignila roke v zrak. Julija jo je želela prehiteti, a je na najtežjem mestu raztežaja padla. To je pomenilo, da mora Ukrajinka le še priplezati do vrha, Julija pa bi morala za zakljulček tekme zadnji raztežaj ponoviti ali sprejeti časovi pribitek ene ure in pol. Nato pa je zaškripalo še nekaj centimetrov pod varovališčem Španca. Jenyo je navilo, kot pravijo plezalci situaciji, ko mišice prstov ne zmorejo več. Poskušala je rešiti kar se je rešiti dalo, a do varnega vrha ji je zmanjkal en sam gib. Tudi ona je padla, a se hitro odločila, da vseeno spleza na vrh in sprejme časovni pribitek. S tem pa sta Jernej in Julija dobila možnost, da Julija raztežaj ponovi dovolj hitro, da ostane znotraj Jenyinega pribitka. Časovno se to zdi enostavno, a ni povsem ...

Pravilna taktika dovolj dolgega počitka in psihične priprave, da raztežaj po dolgem plezanju ponoviš brez napake, za kar imaš eno samo možnost, je bila odločilna. Slovenca sta to tokrat opravila z odliko. Julija se je ponovnega plezanja lotila z le okoli petnajst minut počitka. Plezala je počasi in preudarno. Vse oči so bile uprte vanjo, tudi konkurenta sta jo na trnih spremljala z vrha. Koncentracija ni popustila in najtežje mesto je tokrat premagala suvereno. Od navdušenja je vzkliknila, nato pa bratu zaklicala še: "Ali lahko še kje padem?" No, sledila je še razpoka na kateri je padla Ukrajinka, a Julija je z njo opravila v stilu in čez nekaj sekund na vrhu z Jernejem proslavljala zmago.

julija_kruder
Julija Kruder v odločilnem in dramatičnem zadnjem raztežaju na poti do zmage (foto Stefan Voitl/Red Bull Content Pool)

"Izjemno sem vesela zmage, ker sva zelo taktično odplezala in tudi malo sreče sva imela na svoji strani. Res mi veliko veliko, ker ni toliko moj slog plezanja, saj sem balvanistka in nimam toliko vzdržljivosti, zato sem bila zelo presenečena nad sabo, da sem premagala ena izmed boljših težavnostnih plezalcev. Ta Red Bull dogodek privabi veliko ljudi in to pomeni tudi prepoznavnost zame in za naju,"
je dejala Julija, ki je odločila zmago v prid slovenske naveze Kruder: "Najtežje na tekmi je bilo vzdržati do vrha, to je 180 metrov dolga smer in sem si vmes že res želela, da bom na vrhu. Verjetno pa je najzabavnejši del, ko stopiš na vrh in se objameš in veš, da je konec. Celoten proces je zelo zabaven, si pa res celo uro tako sfokusiran, da se nimaš časa obremenjevati s tem, kako visoko si, nimaš niti časa pogledati naokrog, vsaj jaz nisem, zato bi rada še enkrat splezala to smer."

"Red Bull Dual Ascent je verjetno ena najboljših in najbolj impozantnih tekem v celotni sezoni. Res je posebna, velikega formata, plus plezanje je neverjetno. Najzabavneje na tekmi je bilo plezanje samo. Z Julijo sva bila zelo dobro psihično pripravljena, ni naju bilo strah višine, in sva se res lahko skoncentrirala na plezanje. Bilo je veliko koordinacijskih skokov, kar nama navadno gre dobro od rok, zato sva bila dobro pripravljena na te gibe in ni nihče od naju padel na kakšnem od teh gibov. Zelo sva uživala," je vtise strnil Jernej: "Finale je bilo precej zahtevnejše kot kvalifikacije, ker smo imeli dva raztežaja več, tudi malo hladneje je bilo. Med tekmo sva se z Julijo nekajkrat spogledala in si rekla, zakaj je danes toliko težje in naju toliko bolj navija kot nazadnje. Zato sva si rekla, da bova finale odplezala čim počasneje in brez napak, ker sva vedela, da nimava dovolj energije za popravljanje napak. Na koncu nisva bila toliko utrujena, ampak sva bolj odplezala z glavo."

red_bull_dual_ascent_finals
Alberto in Jenya proti Jerneju in Juliji v velikem finalu Red Bull Dual Ascenta (foto Raphaël Surmont/Red Bull Content Pool)

Odločilni dan se je začel z malim finalom, kjer sta se Domen Škofic in Vita Lukan udarila z lokalno zvezdnico Petro Klingler in Francozom Louno Ladevantom. Plezala sta dobro, a nekaj napak jima je povzročilo težave loviti priključek s hitro navezo v drugi smeri. Domen je enkrat padel, a napako hitro prinesel notri in kazalo je že, da bo Slovencema uspelo v boju za tretje mesto. Nato je žal padla še Vita, skoraj na koncu raztežaja, kar je pomenilo veliko dodatnega časa za ponavljanje. Da je bila nesreča še večja, je Vita padla še v zadnjem raztežaju, kar je zakoličilo njuno usodo. Na koncu z rezultatom nista bila povsem zadovoljna, a s celotno predstavo sta pokazala, da zmoreta in sta z nekoliko več sreče lahko konkurenčna tudi za zmago.

Med 12 povabljenimi pari z vsega sveta sta bila letos na štartni listi tudi Luka Potočar in Lučka Rakovec, a sta morala udeležbo žal odpovedati. Da smo Slovenci plezalski narod govori tudi dejstvo, da smo imeli že na lanski tekmi Red Bull Dual Ascent tri plezalce med prvo četverico. Luka Potočar je plezal v navezi s Špancem Lopezom in z njim delil zmago, druga sta bila Domen Škofic in Jernej Kruder. Zmago je takrat zapravil Kruder, ki je padel v zadnjem raztežaju. Letos smo imeli Slovenci na štartni listi največ povabljenih plezalcev, eno navezo smo nato imeli v velikem in eno v malem finalu, na koncu pa zmago in četrto mesto. Med državami ponovno najboljši!

>>> Posnetek tekme si lahko ogledate na tej povezavi: mali finale z Vito in Domnom od 15. minute, veliki finale z Julijo in Jernejem od druge ure in četrte minute. 

Vir: RedBull
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16698 15. 7. 2024