PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 8. november 2023, ob 7. uri

Kako varčevati z vodo ob obisku planinskih koč?

Slovenija velja za deželo, bogato z vodo. Imamo okoli 28 tisoč kilometrov vodotokov, okoli 1.300 jezer in dobrih 46 kilometrov morske obale. Ni veliko držav na svetu, kjer lahko praktično povsod pijemo vodo iz pipe. Vode pa so pomembne tudi za ohranjanje raznolikosti živalskega in rastlinskega sveta. Z obiskovanjem gora in planin si prizadevamo za čim manjši vpliv na vodne vire.
Kako lahko s preprostimi navadami prispevamo k zmanjšanju porabe in ohranjanju čistih voda v planinskih kočah?

1. V kočah pri obisku toaletnih prostorov, s pranjem rok in umivanjem skrbimo, da vodo uporabljamo samo toliko, kot je potrebujemo. Vsak liter šteje pri zmanjševanju porabe vode. Nekatere koče imajo suha stranišča, pri katerih ne porabimo nič vode.
2. Pri umivanju zob pipo med ščetkanjem zapremo in tako prihranimo veliko vode.
3. V planinskih kočah v visokogorju ni možnosti tuširanja zaradi pomanjkanja vode in je zato uporaba omejena. Pri ostalih kočah naj bo uporaba vode pri tuširanju skrbna.
4. V kočah ne peremo oblačil ali druge opreme - čevljev, rokavic, nahrbtnikov ipd.
5. Naročimo toliko hrane, kot jo bomo pojedli. Koče pri izbiri jedilnikov upoštevajo tudi, da porabijo čim manj vode in imajo čim manj odpadkov.
6. V visokogorskih jezerih tako v Evropi kot v Sloveniji je kopanje prepovedano. To velja tudi za umivanje in pranje posode ali oblačil.

korito_z_vodo_foto_vesna_stanic
Kako lahko s preprostimi navadami prispevamo k zmanjšanju porabe in ohranjanju čistih voda v planinskih kočah? (foto Vesna Stanić)

Planinska društva in oskrbniki koč si prizadevajo, da kljub zahtevnim razmeram v visokogorju zagotavljajo ustrezne higienske standarde in razmere. S svojim obiskom vsi prispevamo k ohranjanju voda in narave.


Prispevek je nastal v projektu VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku. Planinska zveza Slovenije je eden od devetih partnerjev projekta, ki ga vodi Javni zavod Triglavski narodni park. Vaš odgovoren obisk narave Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju izjemne narave edinega nacionalnega parka v Sloveniji.

Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

vrh_julijcev Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan
Več o projektu VrH Julijcev na tnp.si.
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16701 16. 7. 2024