PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 29. november 2023, ob 7.30 uri

Poročilo s kampusa hitrostnega plezanja

Med 17. in 19. novembrom smo organizirali prvi kampus hitrostnega plezanja v plezalnem Centru Celje, ki ga je z navdušenjem vodil izkušeni trener iz Italije, Massimo Bassoli. Tridnevni dogodek je predstavljal poglobljen vpogled v svet hitrostnega plezanja, združen z intenzivnim teoretičnim znanjem in praktičnimi treningi za različne plezalne kategorije.

Na kampusu je bila udeležba res velika, več kot pričakovana, udeležilo se je 30 trenerjev, 44 plezalcev iz mlajših kategorij in 20 plezalcev iz srednjih in starejših kategorij.

Prvi dan se je začel s teoretičnim predavanjem v učilnici, kjer je trener Massimo Bassoli delil svoje obsežno znanje o hitrostnem plezanju. Poudarek je bil na prepoznavanju pravih hitrostnih plezalcev in ključnih elementov treninga, kot so dinamična ogrevanja, raztezne vaje ter usmerjeni treningi za motoriko, koordinacijo ter eksplozivno moč nog, rok in trupa. Vse to nam je dobro razložil in hkrati pokazal video izvedbo posameznih vaj. Velik poudarek je dal na pravilni izvedbi vaj. To teoretično znanje je postavilo temelje za nadaljnje praktične vaje.
Po teoretičnem delu smo se preselili v telovadnico, kjer smo sodelovali z mlajšimi kategorijami. Ogrevanje je vključevalo inovativne vaje, kot so kolebnica, različni poligoni ter dinamične igre, ki so bile prilagojene mlajšim plezalcem. Nadaljevali smo z vajami, uporabljajoč trx trakove in elastične trakove, ki simulirajo gibanje plezanja po hitrostni smeri. Trener Bassoli nas je učil treh ključnih koordinacijskih gibov, ki so ključni za napredovanje v hitrostnem plezanju.

Drugi dan smo začeli z bolj resnim treningom za mlajše kategorije. Uporabili smo naučene tehnike iz prvega dne, vključno z ogrevalnimi vajami, vajami za izboljšanje hitrega plezanja ter dejanskim plezanjem na hitrostni steni. Massimo je poudarjal pomen tekočnosti in natančnosti v plezanju, hkrati pa nas učil tri ključna koordinacijska gibanja. Sledila je tudi video analiza vsakega posameznega plezalca, kjer smo prejeli koristne nasvete za izboljšanje in prilagoditve tehnik.
Proti večeru, ko so zaključile mlajše kategorije, smo imeli še trening za srednje in starejše kategorije. Ogrevalne vaje smo izvajali bolj resno kot pri mlajših kategorijah, ne več v obliki igre. Izvajali smo vaje za povečanje eksplozivne moči, vključno z dvigovanjem uteži z olimpijsko palico. Po ogrevalnih vajah in spoznavnih vajah za izboljšanje pripravljenosti smo se lotili plezanja hitrostne smeri, standardizirane po IFSC smernicah, le do oprimka 8. Dobili smo dober vpogled v to, kako se lotiti posameznega dela hitrostne smeri. Massimo je izvedel natančno analizo vsakega posameznika, kar nam je prineslo številne koristne nasvete za nadaljnji trening.

ksp_pzs_usposabljanja_kampus_hitrostno_plezanje_arhiv_ksp_pzs__1_

Zadnji dan kampusa smo zaključili s treningom starejših kategorij, pri čemer sem jaz vodil trening pod vodstvom Massima. Ponovno smo se osredotočili na popolno ogrevanje. Nato smo nadaljevali s smerjo od oprimka številka 8. Sledila je še enkrat video analiza vsakega posameznika, kjer nam je Massimo podal nasvete za vsakega tipa plezalca posebej, glede izbire tehnike in kombinacije oprimkov v smeri.

Kampus hitrostnega plezanja pod vodstvom Massima Bassolija je bil izjemno uspešen. Udeleženci, tako trenerji kot tekmovalci, so bili navdušeni nad pridobljenim znanjem in izkušnjami. Poudarek na tekočnosti plezanja in razvoju koordinacijskih gibanj sta ključna za uspešno hitrostno plezanje. Video analize so dodale dodano vrednost, saj smo dobili konkreten vpogled v lastne tehnike in izboljšave, ki jih lahko vpeljemo v svoj trening.

Kampus je bil izveden v športnem duhu, ki je spodbujal pozitivno vzdušje in učinkovito učenje. Vsi udeleženci odhajajo zadovoljni in motivirani za nadaljnji napredek v svetu hitrostnega plezanja.

Posebna zahvala gre tudi Luki Fondu za res odlično prevajanje Massimovih nasvetov in znanj, tako da smo vsi razumeli in maksimalno izkoristili vsak trenutek seminarja.

Matic Kozmus,
trener in vodja projekta hitrostno plezanje pri KŠP
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16745 15. 7. 2024