PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 4. december 2023, ob 9. uri

Letno srečanje kategoriziranih alpinistov 2023 na Vršiču | poročilo

Peto leto zapored smo se ob koncu sezone sestali kategorizirani alpinisti in predstavniki IO Komisije za alpinizem. Sledili smo lanskim zavezam in tokrat zadnji novembrski vikend preživeli v Koči na Gozdu, kar je večina izkoristila za potepanje in plezarijo po okoliških vzpetinah, hkrati pa je bližina doma pomenila tudi precej okrnjene večerne debate.
Smo bili pa zato zelo konkretni v uradnem delu, kjer smo pretežni delež časa namenili razpravi o zadevah, ki se dotikajo kategorizacije. V zaključku te teme smo sprejeli pomemben sklep o nekoliko bolj dodelanem sistemu preverjanja vhodnih podatkov za izračun kategorizacijskih točk. Sledilo je nadaljevanje lanske razprave o “odpiranju meja”, ki do neke mere zavirajo priliv dobrih športnikov, plezalcev v alpinizem; žal se pri spremembah pravil in izobraževalnega procesa od lanskega leta še nismo kaj dosti premaknili, saj področje zahteva bistveno več angažmaja in energije, predvsem pa angažiranih, referenčnih posameznikov, ki so pripravljeni zadevam posvetiti svoj (prosti) čas. Ideje torej zorijo počasi in le upamo lahko, da bomo prihodnje leto korak bliže rešitvam. Razprava se je nadalje usmerila na področje taborov in izmenjav s tujimi alpinisti, skoraj nedotaknjeno je ostalo novičarstvo, ki ostaja eno od perečih področij. Po odlični večerji je cvet slovenskega alpinizma v sliki in besedi predstavil svoje aktivnosti v zadnjem letu dni, nadalje pa je večer minil precej mirno, s sporedom klasičnih alpinističnih debat.

IMG-20231202-WA0003~2_1

Izpostaviti velja, da sta nas letos z obiskom in številnimi izostrenimi mnenji, iz katerih govorijo izkušnje, počastila Marko Prezelj in Tomaž Jakofčič, prav tako pa se nam je pridružil odlični ukrajinski alpinist Mykhailo (Misha) Fomin, ki se od priselitve v Slovenijo aktivno druži z našimi alpinisti in pleza v naših gorah. Prav tako je k debati pridodal strokovni sodelavec Matjaž Šerkezi, ki je ključnim tematikam večera orisal širši kontekst. Nikakor pa ne moremo mimo vedno gostoljubnih Mareta in Tanje ter njunega kolektiva iz Koče na Gozdu, ki vedno znova ponudi prijetno zatočišče.

Krajše, a zato bolj jedrnato srečanje je, zdi se, pri večini udeleženih pustilo pozitiven vtis, morda pa je kdo (zaradi lansko leto visoko postavljenega standarda) pogrešal bolj izrazito družabno komponento. S premišljeno izbiro lokacije bomo prihodnje leto to skušali nadgraditi.

Besedilo: Nejc Pozvek, član IO KA
Oto Žan, načelnik KA
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16758 19. 7. 2024