PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 4. december 2023, ob 12.30 uri

Gregor Šegel na robu finala na 2. tekmi EP v lednem plezanju

V soboto, 2. decembra, se je v Brnu na Češkem odvila druga tekma v seriji evropskega pokala v tekmovalnem lednem plezanju v sezoni 2023/24. Tekma je doživela rekordno udeležbo, na štartni listi je bilo kar 72 tekmovalcev in 35 tekmovalk iz 18 držav. Slovenske barve je zastopala šesterica, med katerimi se je najvišje zavihtel Gregor Šegel, ki je le za las zgrešil finale, odlično plezanje v kvalifikacijah sta pokazala tudi Nadja Korinšek in Miha Guna.
Tako številčna udeležba je vsekakor posledica dobrega slovesa češke tekme, ki vselej poskrbi, da se vsi tekmovalci dobro naplezajo. Hkrati je letošnja tekma v Brnu štela tudi za evropski mladinski pokal, v katerem pa smo imeli prvič tudi slovenskega predstavnika, Urbana Bečana (AO Domžale). Poleg njega so se tekme v Brnu udeležili še Gregor Šegel (AO Ljubljana Matica), Miha Guna (AO Rašica), Žan Hrastovec (AO Kamnik), Blaž Grad (AO Nova Gorica) in Nadja Korinšek (AO Trbovlje).

Od naših predstavnikov se je najbolje boril Gregor Šegel, ki je dosegel tri vrhove v kvalifikacijskih smereh in za las zgrešil uvrstitev v finale. Ob tesni razvrstitvi konkurentov je pristal na 13. mestu in od predhodne tekme v tokratni hujši konkurenci napredoval kar za pet mest. Odlično plezanje s po enim doseženim vrhom v kvalifikacijskih smereh sta pokazala tudi Nadja Korinšek, ki je na koncu zasedla 18. mesto, in Miha Guna, ki se je uvrstil na 40. mesto. Nekoliko manj sreče pa so imeli pri svojih nastopih preostali trije slovenski tekmovalci, Blaž Grad je bil 64., Urban Bečan 66., Žan Hrastovec pa je zasedel 68. mesto. Uvrstitev našega najmlajšega člana Urbana Bečana je štela tudi za evropsko mladinsko lestvico, kjer je Urban v kategoriji U20 zasedel 6. mesto.

ep_brno_2023_stolp_gregor_segel
Atraktiven plezalni stolp na 2. tekmi evropskega pokala 2023/24 v tekmovalnem lednem plezanju v Brnu na Češkem, kjer si je Gregor Šegel priplezal odlično 13. mesto (arhiv EP Brno 2023)

''Tekma v Brnu je tekmovalcem ponudila kar pet kvalifikacijskih smeri. Smeri so se najbolj razlikovale med tehničnimi z delikatnimi prehodi in previsnimi, kjer več šteje moč, v vseh smereh pa je bila zaradi velike višine stene ključnega pomena hitrost. Konkurenca je bila ogromna, saj se je tekme udeležila večina športnikov svetovnega pokala, zato sem s svojim rezultatom zelo zadovoljen. Mislim, da sem pokazal dobro plezanje z zelo malo tehničnimi nepravilnostmi. V prihodnosti vidim možnost za napredek predvsem v povečanju hitrosti plezanja ter vadbi dinamičnih gibov in skokov, saj prav na teh zaradi pomanjkanja prakse porabimo preveč časa,'' je svoj nastop komentiral najuspešnejši slovenski tekmovalec Gregor Šegel.

Zmaga pri dekletih je šla tokrat v roke domačinke, Čehinje Anete Louzecke, druga je bila Poljakinja Olga Kosek, tretja pa Švicarka Vivien Labarile. Pri moških so bile stopničke v barvah Švice, za katero sta Benjamin Bosshard in Jonathan Arthur Brown zasedla prvo in tretje mesto, drugi pa je bil Javier Cano Blázquez iz Španije.

Celotni rezultati: ženske in moški

Slovenska ekipa tekmovalcev v lednem plezanju se za podporo zahvaljuje Planinski zvezi Slovenije. Zahvaljuje se tudi Zavodu za šport Domžale, ki omogoča trening v centru mesta Domžal na edini ustrezni slovenski steni, ter Alpstation Montura Trbiž.

Maja Šuštar Habjan

-------------------------
Povezana novica:
Slovenska četverica na prvi tekmi EP 2023 v lednem plezanju
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16759 22. 7. 2024