PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 6. februar 2024, ob 10. uri

Mladinca Klara Velepec in Maj Pritržnik sedma v mešanih štafetah v olimpijskem Bormiu

Klara Velepec in Maj Pritržnik (oba TSK LiMa) sta se 3. in 4. februarja udeležila druge tekme mladinskega svetovnega pokala v sezoni 2023/24, ki jo je gostil italijanski Bormio. V mešanih štafetah sta bila sedma, v šprintih pa se je Maj uvrstil na sedmo in Klara na 11. mesto. Obe disciplini bosta tudi na olimpijski premieri tekmovalnega turnega smučanja na ZOI Milano-Cortina 2026.
Druga tekma mladinskega svetovnega pokala je bila prva tekmovalna preizkušnja mladinskega dela reprezentance po evropskem prvenstvu, kjer je kadetinja Klara Velepec postala mladinska evropska podprvakinja in s srebrom v vzponu osvojila prvo medaljo v turnem smučanju za Slovenijo. Mladinec Maj Pritržnik je na prvenstvu stare celine januarja v Franciji osvojil peto mesto v vzponu, v mešanih štafetah pa sta bila s Klaro šesta. 

Tekmovanje v Bormiu je potekalo v dveh disciplinah, ki bosta tudi na sporedu zimskih olimpijskih iger Milano-Cortina 2026, kjer se bo tekmovalno turno smučanje pridružilo olimpijski družini. V atraktivnih šprintih je Maj za las ostal brez finala in osvojil končno sedmo mesto, Klara pa 11. mesto, medtem ko sta v mešanih štafetah v finalu A tekmo sklenila na sedmem mestu. 

msp_bormio_klara_maj_foto_robert_pritrznik
Klara Velepec in Maj Pritržnik sedma v mešanih štafetah na tekmi mladinskega svetovnega pokala v Bormiu (foto Robert Pritržnik)

"Občutki po tekmi so mešani. 11. mesto v šprintih in 7. mesto v mešanih štafetah vsekakor niso slabe uvrstitve, vendar mi je res škoda za prvi dan in šprinte. Zasedla bi zame odlično 7. mesto, ampak sem dobila italijansko darilo, svojo premierno kazen zaradi prestopa na menjavi in pribitek 15 sekund, zato sem bila na koncu enajsta. Drugi dan so bila mešane štafete super izkušnja in veliko borbe. Zavedala sva se, da lahko prideva visoko, a ni bil najin dan. Potrudila sva se maksimalno in priborbarala 7. mesto. Na Norveškem imava zadnjo šanso skupa, saj Maj naslednje leto prestopa med člane, tako da, kakor pravijo: V tretje gre rado, Norveška, pripravi se!" je vstise strnila 17-letna Radovljičanka Klara Velepec, ki že kuje načrte za naprej: "Drugače pa je za mano en čudovit sončen vikend v olimpijskemu Bormiu. Z veliko pričakovanji zrem v nadaljnje tekme, ker vem, da sem kondicijsko zelo pripravljena. Največ težav mi seveda delajo menjave, tako da bom zdaj veliko časa posvečala tudi temu."

"Mladinskega svetovnega pokala v Bormiu sem se še posebej veselil, saj bodo čez dve leti na identični progi potekale zimske olimpijske igre. Kot vedno sem tudi tokrat ciljal visoko. V soboto na šprintih mi je uspel odličen nastop, ki pa sem ga zaradi slabših menjav ponovno zaključil v polfinalu. Na mešanih štafetah sva oba s Klaro dala svoj maksimum, a se nama v vročem vremenu ni izšlo čisto po željah. Zagotovo pa me veseli, da sem še enkrat videl, da smo na pravi poti in da je s kančkom športne sreče mogoče čisto vse, tudi sam vrh. Zato lahko z optimizmom zrem proti naslednjim tekmam in se že veselim naslednjih dveh mladinskih svetovnih pokalov v Nemčiji in Norveški," je dejal 19-letni Maj Pritržnik z Dobrne. 

"Zadnji vikend so naši tekmovalci nastopili na dveh prizoriščih: člani v švicarskem Villarsu, mladinca na progi Stelvio v Bormiu, kjer bo čez dve leti tekma ZOI v turnem smučanju. Z nastopom Klare in Maja sem zadovoljen, saj je Klara že izboljšala menjave in se v šprintih skoraj uvrstila v finale. Enako je tudi Maju ponovno zmanjkalo čisto malo in je osvojil končno 7. mesto. Klara je zaradi kazni bila potem uvrščena na 11. mesto. V mešani štafeti Maj ni imel najboljšega dneva, Klara pa ima še veliko možnosti za napredek v menjavah in je to zadostovalo za skupno 7. mesto," je nastop ocenil selektor slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju Robert Pritržnik

V mladinskem svetovnem pokalu bosta letos še dve tekmi, in sicer 17. in 18. februarja v Berchtesgadnu (Nemčija), med 13. in 17. marcem pa v Moldeju (Norveška).

Manca Ogrin

--------------------------
Povezane novice:
Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo, ekipno sedmo v Evropi
Srebrna turneja turnih smučarjev na TV in radijskih valovih 
Klara Velepec mladinska evropska podprvakinja v turnem smučanju 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16888 16. 7. 2024