PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 8. februar 2024, ob 10. uri

250. obletnica rojstva Valentina Staniča | dokumentarni portret

12. februarja 2024 mineva 250 let od rojstva slovenskega alpinista evropskega slovesa, narodnega prosvetitelja in človekoljuba Valentina Staniča. Med vsem drugim delovanjem je pri nas prvi izmeril višino Triglava, na Bavarskem pa slovi kot prvopristopnik na goro Watzmann, po njem se imenuje PD Valentina Staniča Kanal. Vabljeni k ogledu dokumentarnega portreta Valentin Stanič: duhovnik, alpinist, humanist v arhivu TV Slovenija.
Leta 2024 praznujemo 250. obletnico rojstva Valentina Staniča, goriškega duhovnika, ki je živel v burnih časih od Marije Terezije do pomladi narodov. Iz Bodreža pri Kanalu ob Soči je šel za znanjem v Trbiž, Celovec in Salzburg ter se vrnil nazaj med rojake željan prispevati k vsakršnemu napredku.

V dokumentarnem portretu je prikazan skozi številna področja delovanja: kot alpinist, dobrotnik, literat, učitelj, ustanovitelj prve gluhonemnice ter prvega društva proti mučenju živali na naših tleh. Na Bavarskem slovi kot prvopristopnik na goro Watzmann, tudi pri nas je prvi izmeril višino Triglava, prebivalstvo na Kanalskem je pocepil ob epidemiji črnih koz in vernike kar med pridigami izobraževal o novostih v kmetijstvu...

O vsem tem v filmskem portretu Valentin Stanič: duhovnik, alpinist, humanist scenaristke Tatjane Plahuta in režiserja Dušana Moravca spregovorijo strokovnjaki, ki poznajo njegovo delo in jih še danes navdihuje s svojim žarom, zagnanostjo in optimizmom. Vabljeni k ogledu v spletnem arhivu TV Slovenija!
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16898 22. 2. 2024