PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 9. februar 2024, ob 15.10 uri

Ana Čufer in Luka Kovačič državna prvaka v vzponu na Lumarjevem vertikalu 2024

Na Lumarjevem vertikalu 2024, državnem prvenstvu v tekmovalnem turnem smučanju v vzponu, sta 7. februarja v Mariboru na z baklami osvetljeni progi slavila Ana Čufer in Luka Kovačič. Med mladinci sta državna prvaka postala Klara Velepec in Bor Pritržnik. Med gorskimi tekači je bil najhitrejši Janez Klančnik.
Četrta izvedba Lumarjevega vertikala je tekmovalcem znova postregla s trikilometrsko progo s štartom v areni snežnega stadiona pod Pohorjem v Mariboru (334 mnv). Trasa vzpona je potekala po progi svetovnega pokala mimo Trikotne jase in Luka, do cilja na vrhu pohorske vzpenjače pri Bellevueju (1040 mnv) pa so morali turni smučarji in gorski tekači premagati 700 višinskih metrov vzpona.

Najhitrejši je bil Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je za vzpon po z baklami osvetljeni progi potreboval 26 minut in 25 sekund, in tako postal državni prvak 2024 v vzponu. Za ovratnik mu je dihal drugouvrščeni Klemen Španring (TSK LiMa), na tretje mesto se je uvrstil Matjaž Mikloša (Društvo za razvoj turnega smučanja). 

LumarjevVertikal_7_2_2024_jurebanfi_pigac_si_47
Državni prvak v vzponu Luka Kovačič (na sredini), Klemen Španring (levo) na drugem in Matjaž Mikloša (desno) na tretjem mestu na Lumarjevem vertikalu 2024 (foto Jure Banfi/Pigac.si)

V ženski konkurenci je bila s 35 minutami na progi najhitrejša Klara Velepec (TSK LiMa), absolutno sedma oz. četrta med turnimi smučarji, ki je postala državna prvakinja v vzponu med mladinkami. Le nekaj sekund počasnejša je bila Ana Čufer (TSK LiMa), nova državna prvakinja v vzponu med članicami, podprvakinja je Rea Kolbl (Društvo za razvoj turnega smučanja), dolga leta nepremagljiva Karmen Klačnik Pobežin (TSK LiMa) pa se je letos uvrstila na tretje mesto. 

Med mladinci je državni prvak postal Bor Pritržnik (TSK LiMa), med veterani Miran Pristavec (PD Žirovnica) in med veterankami Alenka Lukič. V Mariboru je hkrati z državnim prvenstvom v vzponu potekal še tekaški vzpon, na katerem je bil najhitrejši Janez Klančnik (K24 Ultratrail Team) s časom 31:07.

LumarjevVertikal_7_2_2024_jurebanfi_pigac_si_44
Državna prvakinja v vzponu Ana Čufer (na sredini), Rea Kolbl (levo) na drugem in Karmen Klančnik Pobežin (desno) na tretjem mestu na Lumarjevem vertikalu 2024 (foto Jure Banfi/Pigac.si)

"Letos smo že četrtič izvedli Lumarjev vertikal, ki je potekal kot državno prvenstvo v turnem smučanju, disciplina vzpon, in kot tekaški vzpon. Novost je bila osvetlitev treh kilometrov proge s 70 baklami, s katerimi smo pričarali posebno romantično vzdušje. Izmed vseh nastopajočih smo izžrebali enega in mu podarili glavno nagrado, Elanove turne smuči Lynx. Udeležba ni bila rekordna in upajmo, da bomo s takšnim način nagrajevanja in osvetlitve proge spodbudili športnike za udeležbo v prihodnje,"
je dejal organizator Robert Pritržnik, predsednik Turnosmučarskega kluba LiMa: "Zahvala vsem udeležencem za sodelovanje na tekmi, sponzorjem za finančno podporo in nagrade ter smučišču Mariborsko Pohorje z Arehom za dovoljenje izvedbe tekmovanja. Se vidimo na peti izvedbi 2025."

PDF Lumarjev vertikal 2024: rezultati državno prvenstvo v turnem smučanju - vzpon 
PDF Lumarjev vertikal 2024: rezultati tekaški vzpon
PDF Lumarjev vertikal 2024: rezultati skupno

Manca Ogrin

-----------------------
Medijska objava:
Ana Čufer in Luka Kovačič državna prvaka v vzponu (Siol.net)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16900 22. 2. 2024