PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 11. februar 2024, ob 11. uri

Krstna zmaga lednega plezalca Gregorja Šegla v Veliki Britaniji

Kamničan Gregor Šegel je na zadnji tekmi celinskega pokala 2023/24 v tekmovalnem lednem plezanju v Sunderlandu v Veliki Britaniji v soboto, 10. februarja, prvič v karieri stopil na zmagovalne stopničke - in to v velikem slogu, z zmago v močni evropsko-azijski konkurenci. To je največji uspeh slovenskih tekmovalnih lednih plezalcev od časov Janeza Svoljšaka, rednega finalista in leta 2016 tudi zmagovalca tekme svetovnega pokala in evropskega prvenstva. Slovenske barve sta v Veliki Britaniji zastopala tudi Marko in Miha Guna. Tekmovalni ledni plezalci bodo svoje mojstrstvo pred domačim občinstvom pokazali 2. marca na državnem prvenstvu in tekmi slovensko-hrvaško-srbskega pokala v Domžalah.
V Sunderlandu se je zbralo rekordno število evropskih in azijskih tekmovalcev, 56 moških in 25 žensk. Kvalifikacije so potekale po dveh izjemno tehničnih smereh, najboljših osem tekmovalcev pa se je uvrstilo v finale. Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica) je že v kvalifikacijah pokazal, da je to njegov dan. Eno kvalifikacijsko smer je splezal do vrha, v drugi pa padel zgolj gib pod vrhom, kar je zadostovalo za osmo mesto kvalifikacij ter uvrstitev v finale.

gregor_segel_sunderland_finale_foto_robert_hendrikson
Gregor Šegel tekoče, odločno in brez napak svoji krstni zmagi v celinskem pokalu naproti (foto Robert Hendrikson)

V večernem finalu je nastopil kot prvi in plezal tekoče, odločno in brez napak. Vmesni dinamični gib je izvedel brez obotavljanja, enako tudi izjemno tehnično sekvenco tik pod vrhom ter skok na vrh. Zadnji oprimek je - za razliko od dveh sotekmovalcev - zadržal in vrh vpel 37 sekund pred iztekom dovoljenega časa. Tako je lahko zadovoljno sedel na ''prestol za zmagovalce'' in opazoval sotekmovalce, ki so bodisi zdrsnili nižje v smeri ali na samem skoku na vrhu, ali pa se jim je iztekel čas. Zaslužena zmaga 25-letnega Kamničana, ko sta se poklopila tako fizična pripravljenost kot tudi pravo, zmagovalno psihološko stanje med samim nastopom. Drugo mesto sta si razdelila Romun kanadskega rodu David Bouffard in Švicar Patrick Inderbitzin. Pri ženskah je slavila Poljakinja Olga Kosek pred Loreno Beck iz Liechtensteina in Haruko Takeuchi z Japonske.

gregor_segel_sunderland_zmaga_foto_robert_hendrikson
Krstna zmaga lednega plezalca Gregorja Šegla (na fotografiji desno) v Veliki Britaniji, drugo mesto sta si razdelila Romun kanadskega rodu David Bouffard in Švicar Patrick Inderbitzin (foto Robert Hendrikson)

''Ob ogledu kvalifikacijskih smeri sem imel dober občutek, saj sem predvidel, da mi stil gibov ustreza. Obeh smeri sem se lotil brez treme. Prva kvalifikacijska smer ni delala težav, nastop v finalu pa mi je skoraj izbrisala druga smer, zaradi nepričakovanega padca tik pod vrhom. Kvalifikacijski nastop je na srečo zadostoval za zadnje mesto v finalu. Ob ogledu finalne smeri sem ocenil, da mi spodnji del ne bo delal težav. Ob nastopu sem se gibal hitro, tekoče in brez dolgih premislekov. V zgornjem delu smeri so se odprli zelo tehnični gibi na popolnoma novih oprimkih, ki pa so mi ustrezali. Ob finalnem skoku sem vedel, da mi energije zanj ne manjka, zato nisem izgubljal predragocenega časa in nastop končal na vrhu. Občutki so izjemni in iskreno upam, da nam letošnja sezona podari krila in obilo izkušenj v naslednji sezoni!''
 je svoj zmagoviti nastop navdušeno doživljal Gregor Šegel, čigar najboljši rezultat do zdaj je bilo šesto mesto na tekmi celinskega pokala decembra lani v Utrechtu. 

gregor_segel_zmaga_foto_Scottish_Drytooling_Club
Kamničan Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica) edini na vrhu finalne smeri v Sunderlandu (foto Scottish Drytooling Club)

Največji osmoljenec kvalifikacij v Sunderlandu je bil Marko Guna (AO PD Rašica), najuspešnejši slovenski tekmovalni ledni plezalec 2023, ki zaradi zdrsov v obeh kvalifikacijskih smereh ni izpolnil svojih pričakovanj in je zasedel 32. mesto. Zelo solidno plezanje pa je pokazal Miha Guna (AO PD Rašica), ki se je v obeh smereh prebil do treh četrtin smeri, v eni smeri se mu je iztekel čas, v drugi pa je zdrsnil, tako da je njegov nastop zadostoval za 24. mesto. 

Tekma v Sunderlandu je bila tudi zadnja v seriji celinskega pokala. V skupnem seštevku je tako Gregor Šegel s sobotno zmago napredoval za nekaj mest in sezono 2023/24 končal na odličnem 6. mestu. Z nekaj manj udeležbe na tekmah celinskega pokala so preostali slovenski tekmovalci in tekmovalke dosegli naslednje končne uvrstitve: Marko Guna 39. mesto, Nadja Korinšek 54. mesto, Miha Guna 60. mesto, nekateri slovenski tekmovalci pa niso zbrali pokalnih točk.


Plezalni nastop Gregorja Šegla v finalu si lahko ogledate od 46:45 dalje!

Šeglova zmaga je najboljši rezultat slovenskih tekmovalnih lednih plezalcev od časov Janeza Svoljšaka, ki je leta 2016 v težavnosti postal evropski prvak ter z zmago in drugim mestom v svetovnem pokalu sezono sklenil na skupno tretjem mestu. Leta 2009 je Matevž Vukotič v disciplini hitrost dosegel drugo mesto v svetovnem pokalu ter leto prej zmagal na posamični tekmi in osvojil svetovni pokal. Leta 2000 je Erik Švab dosegel bron na tekmi SP v težavnosti, leto prej Aljaž Anderle srebro na tekmi SP v balvanih, leta 1997 pa je Janez Jeglič - Johan na neuradnem svetovnem prvenstvu zmagal tako v hitrosti kot v težavnosti.

Največje uspehe je v evropskem pokalu, ustanovljenem v sezoni 2017/2018, ki je zadnja leta prerasel v kontinentalni pokal, nizala najuspešnejša slovenska tekmovalna ledna plezalka Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale), tretja v skupnem seštevku v sezoni 2018/2019, sicer pa zmagovalka tekme leta 2018 v Žilini, drugouvrščena leta 2017 v Bratislavi, na 3. mestu pa 2022 v Žilini in 2023 v Glasgowu. Jaka Hrast je dosegel tretje mesto v skupnem seštevku evropskega pokala v sezoni 2017/2018, posamično tretje mesto pa še Miha Habjan (Akademski AO) leta 2018 v Žilini.

tekma_domzale_2024

Tekmovalni ledni plezalci bodo svoje mojstrstvo pred domačim občinstvom pokazali v soboto, 2. marca 2024, na državnem prvenstvu in odprti tekmi slovensko-hrvaško-srbskega pokala pri garažni hiši v Domžalah. Vabljeni!

Maja Šuštar Habjan in Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Ledni plezalec Gregor Šegel do krstne zmage! (Siol.net)
Šegel zmagal na tekmi celinskega pokala v lednem plezanju (STA)
PDF Šeglova krstna zmaga na Otoku (Gorenjski glas)
PDF Šegel zmagal prvič v karieri (Gorenjski glas)
PDF S cepinom v rokah in derezami na nogah premika meje (Večer)
PDF Cepin, dereze, les in led (NeDelo)
V Domžalah ledni plezalci končali sezono (TV Slovenija)
Cepin, dereze, les in led (Delo)
Šeglova krstna zmaga na Otoku (Gorenjski glas)
(Pogovor) Korošec Gregor Šegel, ki s cepinom v rokah in derezami na nogah premika meje (Večer)
Intervju z lednim plezalcem Gregorjem Šeglom | Slovenec, ki se v vertikali počuti kot riba v vodi, najboljše prihranil za konec (Siol.net)
Gregor Šegel in uspehi v lednem plezanju (Radio Ognjišče)
Slovenec Gregor Šegel zmagovalec v Veliki Britaniji! (The Slovenia)
Krstna zmaga kamniškega lednega plezalca Gregorja Šegla v Veliki Britaniji (Domžalske novice)
Gregor Šegel zmagal v lednem plezanju na kontinentalni tekmi v Veliki Britaniji (Kamnik.info)
Krstna zmaga kamniškega lednega plezalca Gregorja Šegla v Veliki Britaniji (Modre novice)
Zmaga za Šegla (Gore-ljudje)
Kamničan Gregor Šegel: Krstna zmaga lednega plezalca v Veliki Britaniji (Si21.com)
Krstna zmaga lednega plezalca Gregorja Šegla v Veliki Britaniji (Hribi.net)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16901 17. 6. 2024