PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 7. marec 2024, ob 13.50 uri

120 let Planinskega društva Šoštanj

V torek, 5. marca 2024, je v Kulturnem domu Šoštanj potekala svečana prireditev ob 120-letnici Planinskega društva Šoštanj. Ravno na ta dan je pred 120 leti nastala Šaleška podružnica slovenskega planinskega društva, katere naslednik je Planinsko društvo Šoštanj. Dogodek je pred polno dvorano povezoval velenjski komik in planinec Uroš Kuzman.
Pred samo svečano prireditvijo se je v na Trgu Svobode v Šoštanju odvila še otvoritev razstave o 120-letnici društva, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem Usnjarstva na slovenskem Šoštanj. Avtor razstave je Jernej Hozjan, kustos muzeja. Razstava bo na ogled javnosti do sredine maja letos.

Rdeča nit prireditve je predstavljala filmska projekcija dokumentarnega filma v treh delih "Zgodovina planinstva v zahodnem delu Šaleške doline", ki je orisala celotno 120-letno zgodovino društva. Pod dokumentarni film so se podpisali Bojan Rotovnik kot idejni vodja in scenarist, Tilen Rotovnik, ki je sodeloval pri snemanju in montaži ter skrbel za projekcijo na prireditvi, in Peter Vrčkovnik, snemalec, montažer in režiser filma. Premiera končnih verzij vseh treh delov dokumetarnega filma bo 22. aprila letos.

pd_sostanj_120_let_foto_ema_skruba
Zbrani ob jubilejni 120. obletnici Planinskega društva Šoštanj (foto Ema Škruba)

Na prireditvi so spregovorili tudi slavnostni govorniki: Boris Goličnik, župan Občine Šoštanj, ki je tudi sam dolgoletni član društva, Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije, ter Jure Grudnik, predsednik Planinskega društva Šoštanj. Predsednik Planinske zveze je ob visokem jubileju Planinskemu društvu Šoštanj izročil Jubilejno listino Planinske zveze Slovenije.

Svečani dogodek ni potekal brez podelitve posebnih priznanj. Podeljena sta dva prestižna naziva - naziv častnega člana Planinskega društva Šoštanj ter zlati častni znak Planinske zveze Slovenije. Prvi v času samostojne Slovenije je naziv častnega člana PD Šoštanj prejel Vinko Pejovnik, zlati častni znak PZS pa Vlado Stropnik

pd_sostanj_120_let_priznanja_foto_ema_skruba
Prvi v času samostojne Slovenije je naziv častnega člana PD Šoštanj prejel Vinko Pejovnik, zlati častni znak PZS pa Vlado Stropnik. Na fotografiji s predsednikom PZS Jožetom Rovanom, predsednikom PD Šoštanj Juretom Grudnikom, županom Občine Šoštanj Borisom Goličnikom in vodnikom PD Šoštanj Bojanom Rotovnikom, nekdanjim predsednikom PZS. (foto Ema Škruba)

Celoten dogodek je popestril bogat spremljevalni program, ki ga je pripravila planinska skupina Vrtca Šoštanj. S posebnim glasbenim vložkom je večer popestrila tudi velenjska metal skupina INMATE, kulturni program pa je začinil tudi sam voditelj Uroš Kuzman s svojim glasbenim vložkom. Po zaključeni prireditvi je sledil družabni del s pogostitvijo v preddverju Kulturnega doma. 

Več >>> Planinsko društvo Šoštanj obeležilo 120. obletnico delovanja #foto #video (Velenjčan)

Vir: Športna zveza Šoštanj
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16955 20. 5. 2024