PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 19. marec 2024, ob 8.30 uri

Gore in srčnost, razstava ob 100-letnici PD Jesenice

Ob stoletnem jubileju Planinskega društva Jesenice so v petek, 15. marca 2024, ob navzočnosti članov društva, planinskih prijateljev in gostov v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani odprli muzejsko razstavo z naslovom Gore in srčnost. Razstava bo na ogled do 1. junija 2024.
Avtorica razstave, kustosinja za planinstvo v Slovenskem planinskem muzeju Saša Mesec, je v sodelovanju s člani društva zbrala obsežno gradivo, v katerem se v besedi, sliki in s predmeti zrcali stoletna zgodovina zavzetih planinskih zanesenjakov, rodoljubov in prijateljev gora na Jesenicah in v okolici. Predstavljeni so pomembni mejniki v delovanju društva, gorniške legende, dejavnosti odsekov, planinske postojanke, urejanje poti in sodelovanje z zamejskimi planinskimi društvi.

pd_jesenice_100_let_gore_in_srcnost_foto_spm__5_
Soavtor razstave Janko Rabič, predsednik PD Jesenice Ivo Ščavničar, avtorica razstave Saša Mesec in podpredsednik PZS Martin Šolar na odprtju muzejske razstave z naslovom Gore in srčnost v Slovenskem planinskem muzeju (foto SPM)
Uvodne pozdravne besede sta zbranim namenila direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik in predsednik Planinskega društva Jesenice Ivo Ščavničar, razstavo je odprl podpredsednik Planinske zveze Slovenije Martin Šolar. Za dobrodošlico obiskovalcem so pred muzejem z ubranimi zvoki poskrbeli člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, veliki simpatizerji planincev, v kulturnem programu je na odprtju nastopil Kvintet Vintgar.

Muzejska razstava Gore in srčnost bo v Slovenskem planinskem muzeju na ogled do 1. junija 2024.

Janko Rabič, soavtor razstave
https://www.pzs.si/novice.php?pid=16973 20. 5. 2024