PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 22. april 2024, ob 9.30 uri

Testiranje tekmovalnih lednih plezalcev za začetek priprav

Pretekli teden so se pod vodstvom Klemna Premrla (AO PD Tržič) začele prve priprave tekmovalnih lednih plezalcev. Klemen je svoje dolgoletne bogate izkušnje in znanje - tako na področju tekmovalnega lednega plezanja, kot tudi plezanja težkih orodnih in kombiniranih smeri - strnil v uvodnem predavanju, ki se je odvilo že januarja.
Začetek dela s tekmovalnimi lednimi plezalci pa je Klemen Premrl začrtal s testom osnovnih fizičnih lastnosti tekmovalcev, ki je v četrtek, 18. aprila, potekal v prostorih AO Železničar v Ljubljani. Testiranje je zajemalo preizkus moči za oprijem, vzgib in blokado ter testiranje vzdržljivosti v moči in vzdržljivosti na oprijemu. Po Premrlovem mnenju je tovrstno testiranje stanja fizične pripravljenosti tekmovalcev prvi korak k resnejšemu treningu. Le tako je namreč možno v nadaljevanju pravilno odmerjati obremenitev pri posameznem treningu, kot tudi graditi na najšibkejših točkah posameznega tekmovalca. Vsekakor pa bo smiselno v prihodnosti test še nadgradili in standardizirali ter ga izvajati v sodelovanju s Fakulteto za šport, kot to že dolga leta počnejo športni plezalci.

test_ledni_plezalci_foto_matic_dolinsek
Začetek dela s tekmovalnimi lednimi plezalci pa je Klemen Premrl začrtal s testom osnovnih fizičnih lastnosti tekmovalcev (foto Matic Dolinšek)

V prvi vrsti so bili na testiranje povabljeni finalisti in finalistke letošnjega državnega prvenstva, ki je bilo 2. marca v Domžalah, in sicer Gregor Šegel (AO PD Ljubljana Matica), Marko Guna, Miha Guna (oba AO PD Rašica), Žan Hrastovec (AK Rinka), Nejc Anžlovar, Mitja Voršič (oba AO PD Kranj), Ožbej Resman (AO PD Radovljica), Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale), Katarina Legat in Katja Brunec (obe AO PD Kranj), kot lokalni gostitelj iz AO Železničar pa se je pridružil Matic Dolinšek. Za vse zamudnike in ostale, ki bi jih zanimal napredek na področju tekmovalnega lednega in orodnega plezanja, pa je predvidena ponovitev testiranja po prvomajskih praznikih. Vabljeni!

test_ledni_plezalci_1_foto_matic_dolinsek
Testiranje je zajemalo preizkus moči za oprijem, vzgib in blokado ter testiranje vzdržljivosti v moči in vzdržljivosti na oprijemu (foto Matic Dolinšek)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=17037 18. 6. 2024