PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 24. april 2024, ob 12.45 uri

Zgodovinski uspeh Filipa Princija in pomembna mejnika Maje Šuštar Habjan in Gregorja Šegla

Pretekli teden je bil še posebej uspešen za slovenske orodne oziroma 'dry-tooling' plezalce. 17. aprila je svoje sanje uresničil primorski plezalec Filip Princi, ki je v italijanskem plezališču Bus del Quai preplezal smer Uragano Dorato težavnosti D15, kar je najtežji slovenski vzpon z orodji doslej. 20. aprila je Maja Šuštar Habjan na Gorenjskem preplezala smer Suspiria de profundis, ocenjeno z D14, kar je četrti najtežji ženski vzpon na svetu. Svoj kamenček v mozaik uspehov je dodal še Gregor Šegel, ki je isti dan isto smer preplezal na 'flash', torej v prvem poskusu, vendar z znanimi informacijami o oprimkih in smeri.
V sredo, 17. aprila, je svoje sanje uresničil primorski plezalec Filip Princi (AO PD Nova Gorica). V priznanem italijanskem plezališču Bus del Quai ob jezeru Iseo mu je uspelo preplezati smer Uragano Dorato težavnosti D15, eno najtežjih 'dry-tooling' smeri v Evropi in tudi na svetu. To je prvi slovenski vzpon v smeri tovrstne težavnosti. Z oceno 15 se je do zdaj spogledoval le žal pokojni Janez Svoljšak, ki je uspel v kombinirani smeri Saphira v Vailu v ZDA, ocenjeni z M15-. 

"Zelo sem vesel, da sem uspel uresničiti svoje dolgoletne sanje in preplezati smer težavnosti D15," je bil navdušen Filip Princi. Obstaja namreč le peščica smeri s težjo oceno D16 (Storm Giant, ki jo je prvi preplezal Gordon McArthur, Parallel, ki jo je prvi preplezal World Darek Sokołowski, in Aletheia Mattea Pilona), zelo malo pa je tudi plezalcev, ki so doslej zmogli preplezati tovrstne težavnosti. Filipova uspešno preplezana 15-ica je dolga 50 m in opremljena z 32 fiksnimi kompleti. Značilnost smeri so dolgi gibi in veliko podprijemov. Filip je za uspešen vzpon potreboval dobrih 45 minut, osvojil pa ga je v stilu DTS*. O smeri je povedal: "Zaradi dolžine smeri in velikega trenja je treba v smer štartati z dvema vrvema. Celotno smer lahko razdelimo na tri dele. Prvi del je ocenjen z D13+ in je bolj balvanski. Drugi del, ocenjen z D14-, je znatno bolj tehničen, še posebno zaradi izredno minimalnih mest za stopanje. Tretji del je ocenjen z D10, a glede na to, da imaš za sabo že dobrih 40 metrov smeri, je tudi ta prijetno intenziven."

filip_princi_d15_foto_sara_haase
Filip Princi v spodnjem in zgornjem delu smeri Uragano Dorato težavnosti D15, kar je najtežji slovenski vzpon z orodji doslej (foto Sara Haase)

V soboto, 20. aprila, se je zgodil še en pomemben vzpon za slovensko orodno plezanje. Na Gorenjskem je Maji Šuštar Habjan (AO PD Domžale) uspelo preplezati smer Suspiria de profundis, ocenjeno z D14. Gre za markantno smer, ki poteka po približno 20-metrskem stropu, zaznamujejo pa jo dolgi gibi in tehnično plezanje. Smer je že pred nekaj leti vzpostavil Dejan Miškovič, ostala pa je projekt do leta 2022, ko jo je prvi prosto, v stilu DTS preplezal Klemen Premrl, nedavno pa jo je prav tako v stilu DTS ponovil Filip Princi in potrdil oceno. Maja je smer prvič poskusila že pred nekaj leti, ko je bila še projekt, vendar ji je najdaljši gib v sredini smeri povzročal preveč preglavic. "Ta gib mi je bil enostavno predolg oziroma je bil moj razpon rok za skoraj 10 centimetrov prekratek. Šele ko sem letos smer poskusila s svojimi novimi tekmovalnimi cepini, sem se prvič uspešno prebila čez smer, v nekaj dneh študija pa jo potem prosto preplezala," je o vzponu povedala Maja in še dodala: ''Malo grenkega priokusa pri uspešnem vzponu mi daje ta razkol med zagovorniki stila DTS in nami, tekmovalci, saj nekateri ne priznavajo uspešnega vzpona, če se uporablja figure 4 in 9. Vsekakor ne razumem popolnoma, saj so po mojem mnenju krovne organizacije tiste, ki postavljajo pravila. V olajšanje pa mi je tudi dejstvo, da so bili tudi vsi ostali težki ženski vzponi v svetu opravljeni z uporabo figur 4 in 9." Do zdaj so bili namreč zabeleženi zgolj trije težji ženski vzponi, in sicer sta Angelika Reiner in Marianne van der Steen preplezali smer A line above the sky, ocenjeno z D15, Lucia Hrozova pa Saphiro z oceno M15-, vse pa so za uspešen vzpon uporabile figuri 4 in 9.

maja_sustar_habjan_gregor_segel_d14_foto_miha_habjan
Maja Šuštar Habjan in Gregor Šegel v smeri Suspiria de profundis težavnosti D14 (foto Miha Habjan)

Isti dan je svoj kamenček v mozaik uspehov slovenskih orodnih plezalcev dodal še Gregor Šegel (AO PD Ljubljana Matica), ki je smer Suspiria de profundis D14 uspel preplezati na 'flash', torej v prvem poskusu, vendar z znanimi informacijami o oprimkih in smeri. Gregor je smer preplezal z uporabo figur 4 in 9, svoj uspeh pa je komentiral: "Pred vzponom nisem imel pričakovanj. V zadnjem času sem povečal število treningov vzdržljivosti, saj se v začetku maja odpravljam v Iseo, kar mi je v smeri zelo koristilo. Napredovanje je potekalo gladko, na vmesni pavzi sem se lahko skoraj popolnoma regeneriral. Težavo mi je predstavljal le prehod s strehe tik pred sidriščem, saj tam nisem takoj razbral, kje se nahajajo oprimki." To sicer ni prva slovenska 14-ica, preplezana na 'flash', v letošnjem letu je namreč Filip Princi v slogu DTS na 'flash' preplezal smer Low G man z oceno D14 v Bus del Quai.

*DTS (Dry Tooling Style) je način plezanja z orodji brez uporabe figur 4 in 9. Gre za stil, ki se je razvil na podlagi etičnih načel nekaterih francoskih plezalcev. Za razliko od DTS stila pa je na uradnih tekmovanjih po pravilniku UIAA uporaba figur 4 in 9 dovoljena in pogosto tudi nujno potrebna za uspešno napredovanje v tekmovalnih smereh. Skalne smeri je tako mogoče preplezati z uporabo figur 4 in 9, oziroma brez teh, v slogu DTS. 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=17048 25. 6. 2024