PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 8. julij 2024, ob 11. uri

Obnovljena spominska plošča ponesrečenim planincem v Vratih

PD Dovje-Mojstrana je v okviru uspešnega sodelovanja z restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Slovenije poskrbelo za obnovo spominske plošče, posvečene ponesrečenim alpinistom in planincem v ostenjih Triglava, Stenarja, Rokavov in Škrlatice. V petek, 5. julija, so sodelavci ZVKD obnovljeno ploščo ponovno namestili na staro mesto.
10.oktobra 1966 je bila v Vratih spominska svečanost, na kateri so odkrili spominsko ploščo, posvečeno ponesrečenim alpinistom in planincem v ostenjih Triglava, Stenarja, Rokavov in Škrlatice. Pobudnik postavitve spominskega obeležja je bila Komisija za alpinizem PZS, dela pa so izvedli člani AO PD Jesenice. Oblikovno je reliefno ploščo in platnice knjige zasnoval slikar Franz Kreuzer, v bakru pa jo je izdelal Janez Gašperšič - član kolektiva Umetne kovaške obrti iz Krope. Plošča je bila vzidana na večji skalni balvan v zatrepu doline Vrat, poleg pa je bila tudi knjiga z listi iz bakra z vgraviranimi imeni ponesrečenih planincev.

obnovljena_spominska_plosca_vrata_foto_miro_erzen
Obnovljena spominska plošča ponesrečenim planincem v Vratih (foto Miro Eržen)

Zob časa je v skoraj 60 letih naredil svoje, svoje pa so napravili tudi nepridipravi, ki so ploščo delno poškodovali ter ukradli tudi priloženo knjigo. Zato smo se v PD Dovje-Mojstrana v okviru uspešnega sodelovanja z restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije odločili, da ploščo obnovimo. V pozni jeseni 2023 smo ploščo demontirali, preko zime pa so jo sodelavci omenjene institucije popolnoma obnovili.

V petek, 5. julija 2024, so sodelavci ZVKD obnovljeno ploščo ponovno namestili na staro mesto. Zopet bo podobo omahnjenega alpinista prekrila žlahtna patina, ne bo pa prekrila spoštovanja in spomina do vseh, ki so jih gore vzele za vedno.

Iskreno se zahvaljujemo za veliko razumevanje in konstruktivno sodelovanje generalnemu direktorju in sodelavcem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, brez katerih navedena dela ne bi bila izvedena.

Miro, Eržen,
PD Dovje-Mojstrana
https://www.pzs.si/novice.php?pid=17188 21. 7. 2024