PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


12. 2. 2019 / Predavanje

BOGDAN BIŠČAK: IGRA IN BISERI

Vrsta dogodkaPredavanje
Kdaj12. 2. 2019 19:00, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zborno mestoTolmin
DruštvoPlaninsko društvo Tolmin
Tokrat gostimo Bogdana Biščaka, rojenega leta 1958 v Postojni, ki je začel zahajati v gore s starši in bratom v osnovni šoli, v tretjem letniku gimnazije pa je stopil na alpinistično pot. Med študijem na Pravni fakulteti v Ljubljani je alpinizem postal najpomembnejši del njegovega življenja. V nekaj letih je nanizal serijo vrhunskih vzponov v Alpah, Andih, Himalaji in Karakorumu. Vse to ga uvršča med najvišje predstavnike alpinistične generacije osemdesetih let, ki je slovenski alpinizem postavila v svetovni vrh. Biščak, Rado Fabjan in Matevž Lenarčič so bili prvi Slovenci, ki so priplezali na Fitz Roy in Cerro Torre v Patagoniji. Kot član uspešne odprave v Karakorum leta 1986 se je poleg Grošlja, Kozjeka in Štremflja tudi Biščak v enem tednu povzpel na Broad Peak in Gašerbrum II. Poleg Fabjana, Mezgeca in Škamperleta je bil eden izmed členov znamenite »postojnske četvorke«, ki se ji je kasneje pridružil še Lenarčič. Ko so začeli prijatelji drug za drugim opuščati plezanje, se je tudi Biščak oddaljil od vrhunskega alpinizma, saj je postal po njegovem prepričanju le-ta brez prijateljev drugačen. Sprejel je še svoj naslednji življenjski izziv in se preizkusil tudi v politiki, ki ga je od vedno zanimala in po kateri je morda večini ljudi bolj poznan. Najprej je opravljal naloge predsednika IS Občine Postojna, nato generalnega sekretarja Državnega zbora ter strank LDS in Zares.

Po končani politični karieri še vedno hodi v gore in pleza v upanju, da bo to lahko še dolgo počel. Ko ob zrelih izkušnjah primerja obe na videz zelo različni dejavnosti, pravi, da sestavljata alpinizem »igra in biseri«, pri čemer biseri pomenijo lepote, ki jih doživljamo v gorah, politika pa je zgolj igra brez biserov, ali vsaj z zelo redkimi.
Ne vem, kako je z drugimi alpinisti, a danes vem, da so prijatelji, s katerimi smo skupaj osmišljali naše plezanje, postali zame neločljiv del alpinizma.

Miha Lampreht je o knjigi zapisal, da v njej avtor »razgrne postoterjen odmev velikih dnevov ›postojnske četvorke‹, literarno prepletenih z intimnim pogovorom hčere in očeta, o vrednotah, presežnem in čisti duši, ki prefinjeno odstira tančice spoznanja in bogastvo življenja; strastno življenje Alpinista in njegovo nevarno igro. Toliko globokih misli, resnic, samoizpraševanj ...«

Po uvodnem delu predstavitve, v katerem bo Bogdan Biščak predstavil svoje knjižno delo ob projekciji slik s svojih alpinističnih vzponov, bo besedo prevzel Janko Humar, ki bo tudi vodil razgovor z avtorjem.

Prisrčno vabljeni na 5. zimski planinski večer v letošnji sezoni! 
Opozarjamo, da je tokrat izjemoma na dan torka in ne srede kot običajno!

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=18201 13. 7. 2024