PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


31. 5. 2019 / Kulturna prireditev

Licitacija emajliranih drevesnih tablic Mariborskega mestnega parka

Vrsta dogodkaKulturna prireditev
Kdaj31. 5. 2019 19:00, Vetrinjski dvor
Zborno mestoMaribor
DruštvoPlaninsko društvo Maribor Matica
OrganizatorHortikulturno društvo Maribor
31_5_evabilo

Hortikulturno društvo Maribor v letošnjem letu obeležuje 150-letnico svojega delovanja. Olepševalno društvo v Mariboru je bilo ustanovljeno leta 1869, in je najstarejše te vrste v Sloveniji. Društvo se je imenovalo »Marburger Stadtverschönerungsverein«.

Primarna naloga društva je bila zasaditev Mestnega parka. Prvi del parka je bil zasajen v letih 1869 do 1872. Olepševalno društvo je denar pridobivalo s članarinami, subvencijami Občine, volili Mestne hranilnice, darovi premožnih meščanov, nabiralnimi akcijami, s prirejanjem veselic, prodajo cvetja in kostanjev ter z najemninami za ribnike.

Društvo je med drugim v nekdanji kavarni Park, zgrajeni leta 1922, uredilo akvarij in leta 1952 zgradilo otroško igrišče. Istega leta so po načrtih arhitekta Ljuba Humka uredili promenado, ki je pomenila veliko spremembo v podobi parka.

Leta 1957 je nastalo ime Hortikulturno društvo Maribor.

Trajnost/sonaravnost je pomemben del sodobnega truda za družbeno odgovornost. Vključuje hortikulturo, ki postaja zaradi sprememb v načinu prehranjevanja ter ob vse večjemu zavedanju pomena kakovosti bivalnega okolja vse pomembnejša interdisciplinarna disciplina. Vloga Hortikulturnega društva Maribor se je v 150 letih spreminjala, v prvih desetletjih je gradilo javne zelene prostore in jih tudi vzdrževalo, po drugi svetovni vojni so skrb za mestni park prevzele strokovne ustanove, trajnostno naravnano društvo pa se je usmerilo v širjenje vrednot hortikulture v mestni in primestnih občinah Maribora in pri tem dosega lepe uspehe.

Ob zaključku letošnjega projekta NARAVA IN MESTO/ SPREMINJANJE URBANE NARAVE SKOZI ČAS, ki poteka v sodelovanju s številnimi partnerji ter je sofinancirano s strani MO Maribor, vas ta petek, dne 31. maja 2019 ob 19. uri vabimo v večnamensko dvorano Vetrinjskega dvora. Več v pripetem vabilu!

Skupaj se bomo sprehodili skozi zgodovino delovanja Hortikulturnega društva in zainteresiranim ponudili v odkup emajlirane drevesne tablice Mariborskega mestnega parka, ki smo jih v lanskem letu v sodelovanju z Medobčinskim uradom za varstvo okolja in ohranjanje narave zamenjali z novimi.

Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti tudi vsem občinam, ki s Hortikulturnim društvom Maribor že 57 let sodelujejo v projektu ZLATA VRTNICA, ki izpostavlja kakovostna oblikovana in vzdrževana okolja v sodelujočih občinah.

Z zbranimi sredstvi bo društvo lažje uresničevalo svoje zelene projekte, ki so bili v preteklosti tudi večkrat nagrajeni.

 
VLJUDNO VABLJENI!

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=18832 25. 6. 2024