PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


26. 6. 2019 / Kulturna prireditev

Razstava Enzian -evropska planinska zgodba

Vrsta dogodkaKulturna prireditev
ObmočjeItalija
Kdaj26. 6. 2019
Zborno mestoTrst
DruštvoSlovensko planinsko društvo Trst
Razstavo Enzian -evropska planinska zgodba, ki jo bo Deželni svet z veseljem gostil od 26. junija do 26. julija 2019, je uredil Luciano Santin za CAI Friuli Venezia Giulia, sekciji XXX Ottobre in Alpina delle Giulie ter za Slovensko planinsko društvo Trst. Razstava pripoveduje o nemškem pesniku, ki je dolgo deloval v Trstu in o časopisu, čigar namen je bil z učinkovito akcijo crowfundinga omogočiti izgradnjo prve planinske koče na območju Alpe Jadrana. Pripoveduje tudi o skupini prijateljev, ki so ustvarili prvo planinsko združbo na naših tleh, o ljudeh, ki so ljubili Kras in gore, kot tudi žlahtno kapljico in dobro kuhinjo, ki so se družili in se skupaj smejali, ne glede na jezikovne in socialne razlike. Skratka, pripoveduje o uresničevanju poslanstva, ki ga zemljepisna lega pripisuje Alpe Jadranu: biti Križišče in stičišče narodov.

Rudolf Baumbach je bil bohemski pesnik, botanik po zanimanju in vzgojitelj iz potrebe; njegova življenjska pot med petnajstletnim bivanjem v Trstu je v mnogočem primerljiva z ono Jamesa Joycea. Bilo je najlepše in najbolj plodno obdobje njegovega življenja, ko je spesnil veliko število lirik, opeval lepote teritorija pa tudi osnoval mogočno fersko Zlatoroga, alpske pesnitve, ki je doživela široko odmevnost.

Poleg tega je odločilno prispeval k izgradnji koče na Snežniku -Nevoso- Schneeberg in to preko humorističnega sekcijskega tednika ENZIAN, ki je bil tiskan v enem samem izvodu, za njegovo branje so morali člani odšteti skromen denarni prispevek.

Vabilo_spdt
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=18862 12. 8. 2020