PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


26. 9. 2020 / Izlet

Tisje in Zaplaz

Vrsta dogodkaIzlet
ObmočjePosavsko hribovje
Kdaj26. 9. 2020 7:00
Zborno mestoLjubljana, hala Tivoli
DruštvoPlaninsko društvo Viharnik
OrganizatorPD Viharnik
Vodnik / kontaktBorut Vukovič 031 805-686
PrijaveBorut Vukovič 031 805-686
InformacijeBorut Vukovič 031 805-686
Težavnostlahka
PotOznačena pot
Višinska razlika340 m
Trajanje/dolžina4-5 ur
Način prevozakombi/osebni avto
Oprema / dokumentipohodniška

Tokrat bomo hodili po južnih obronkih zahodnega dela Posavskega hribovja, vendar je pokrajina po videzu, duši in jeziku prava Dolenjska. Prijazni griči, gozdovi polni gob in kostanja, vinogradi in prijazni ljudje-vse to je nezgrešljivo dolenjsko.

Z avtobusom se bomo zapeljali do prelaza med Jablaniško in Kostrevniško dolino in se nato pognali v hrib proti vasi Jelše ter nato proti Tisju ( 550 m ). Tu je ravno na Sveti večer, 24.12.1941 potekal prvi večji spopad med Nemci in partizani. V spomin na ta dogodek PD Litija vsako leto na drugo nedeljo v decembru organizira planinski pohod od Litije do Tisja. Tudi mi bomo delno hodili po trasi tega pohoda. S Tisja bomo pot nadaljevali čez pobočje Grmade do samotne kmetije, kjer je med drugo svetovno vojno potekala nemško-italijanska okupacijska meja. Še danes so ohranjeni visoki betonski temelji, na katerih so stali leseni stražarski stolpi. Malo naprej bomo zapustili traso vsem znane Levstikove poti. Ta se nadaljuje naravnost proti Gobniku in Moravčam, mi pa bomo zavili desno proti Poljanam in Primskovemu. Vrh Primskovega (592 m) je sicer malo s poti, vendar nam zaradi lepega razgleda čez celo Dolenjsko ne bo žal za nekaj dodatnih korakov. Na Primskovem je v 19.stoletju služboval župnik Jernej Humar, znan kot čudodelnik s Primskovega. K njemu so po zdravje in nasvet hodili ljudje od blizu in daleč in še danes marsikdo obišče njegov grob v upanju, da mu bodo pomagale njegove nadnaravne moči.

Z vrha se bomo vrnili nazaj na preval Kopačija in v slabi uri prišli do Zaplaza nad Čatežem. Na Zaplazu (543 m)  stoji znamenita romarska cerkev Sv. Marije. Njena značilna podoba z dvema zvonikoma je vidna skoraj z vsake pomembnejše vzpetine na Dolenjskem. Izlet bomo zaključili v domači gostilni na Čatežu.

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=20618 27. 10. 2020