PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


22. 9. 2020

Mobilnost in gorski svet

Kdaj22. 9. 2020 18:00
Traja do22. 9. 2020 (1 dni)
Mobilnost vse bolj prodira tudi v gorski svet. Hiter življenjski ritem narekuje hitro (včasih) instantno obiskovanje gora, torej hitro in čim dlje z vozilom do podvznožja gora, obenem so nam tuja gorstva dosegljiva s poceni letalskimi vozovnicami. Vemo pa, da potovanje z letalom povzroča velik ogljični odtis in s tem neposreden vpliv na segrevanje planeta, ki se še posebej opazi ravno v gorskem svetu in pri taljenju ledenikov.

Kaj lahko storimo sami, kako lahko spremenimo obiskovanje gorskega sveta v bolj trajnostno naravnano? So električna vozila trajnostna rešitev ali javni prevoz ali zapiranje dolin za vozila?

O tem in o lastnih izkušnjah bosta v pogovoru z menoj spregovorila zakonca Pečjak - Andrej, pionir elektromobilnosti v Sloveniji, in Jasna, plezalka s presajeniim pljuči - oba pa alpinista, ena od začetnikov tekmovalnega lednega plezanja pri nas, ekologa s srcem in dejanji ter navdušena zagovornika trajnostnih rešitev za naravo in svet. V uvodu nam bosta predstavila tudi večplastnostost problemov in dilem z mobilnostjo v gorskem svetu.

Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana

3. nadstropje

22. septembra ob 18. uri

Prisrčno vabljeni!
KOZ_22_9_2020_vabilo_mobilnost__002_
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=20731 29. 10. 2020