PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


24. 4. 2021 / Izlet

Potep po Mežakli

Vrsta dogodkaIzlet
ObmočjeJulijske Alpe
Kdaj24. 4. 2021
DruštvoPlaninsko društvo Radovljica

PD Radovljica v soboto, 24.4.2021 organizira planinski pohod Potep po Mežakli (najvišja točka je Planski vrh 1299m). Zbor je ob 7.uri na parkirišču, kjer je izhodišče našega pohoda. To parkirišče se nahaja 350m naprej od športne dvorane Podmežakla na Jesenicah (na desni strani, takoj ko cesta pripelje izpod podhoda pod avtocesto). Cena pohoda je 8 eur.
Naš potep po Mežakli bomo začeli iz Kurje vasi čez Zakop mimo partizanske bolnice, TV- pretvornika, od koder je zelo lep razgled. Karavanke so pred nami kot na dlani. Nato nas bo pot vodila mimo naravnega mostu do naše najvišje točke – Planskega vrha, 1299m. Sestopili bomo na drugo
stran Mežakle mimo Snežne jame do planine Obranca, kjer je zelo lep razgled na Blejsko jezero in hribe nad njim. Nato pa nadaljujemo mimo okamenele Poljanske babe do naselja Kočna, kjer bomo tudi zaključili naše potepanje. Skupina voznikov se bo odpeljala nazaj do izhodišča, medtem ko si bodo ostali ogledali še spomenik Alešu Kunaverju na Kočni.
 
Gre za lahko turo. Priporočljiva oprema so pohodne palice, ker je na grebenu pod Planskim vrhom še nekaj snega. Okvirni časi hoje pa so: Kurja vas – Zakop: 1 ura 30 minut, Zakop – Planski vrh: 1 ura, Planski vrh – Obranca: 1 ura, Obranca (mimo Poljanske babe) – Poljane: 1 ura

Skupni čas hoje je 4 ure in 30 minut, vendar pa si bomo ogledali tudi vse znamenitosti ob poti in se ustavili na razglednih točkah: Zakop, partizanska bolnišnica, TV pretvornik, naravni most, Planski vrh, Snežna jama, Planina Obranca in Poljanska baba, tako da bo skupni čas pohoda z vsemi postanki malo daljši (6 – 7 ur)

Ker gre za prvo turo v drugem »lockdownu«, bo seveda potrebno upoštevati vse smernice, predpisane s strani NIJZja in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Tako da je število udeležencev omejeno. Prosim sporočite, če kdo potrebuje prevoz (se bomo organizirali).
 
Prijave zbirava v torek 20.4.2021 in sredo 21.4.2021 med 18. in 20. uro Polona 040 440 736 in Nina 041 664 892. Lahko pa se prijavite tudi na e-mail vodnikov: polona506@gmail.com, zvegelj.nina@gmail.com.
 
V kolikor bo prišlo do sprememb pri trenutno veljavnih ukrepih, vas obvestiva.
 
Lepo vabljeni, da se nam pridružite na pohodu in upajmo, da nam ga bo uspelo izvesti :)
Polona & Nina
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=20920 13. 7. 2024