PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


5. 9. 2021 / Tura

KOFCE in VELIKI VRH(2088m)

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeKaravanke
Kdaj5. 9. 2021
DruštvoPlaninsko društvo Podbrdo

Planinski dom na Kofcah se nahaja na južnem pobočju Košute, ravno malo nad gozdno mejo, od koder se nam ponuja čudovit razgled na okoliške hribe vse do našega očaka Triglava, v daljavi pred domom pa spokojno poležava Ljubljanska kotlina. Za domom se vzpenjajo dvatisočaki, ki v lepem vremenu kar vabijo, da se povzpnemo nanje in občutimo svojo majhnost v primerjavi z mogočnostjo narave.Poleti je na planini res živahno, saj se po planini pasejo živali, ki so jih okoliški kmetje pripeljali na poletno pašo. 

Planinski dom je v zadnjih dveh letih znan predvsem po odličnih štrukljih z različnimi nadevi s katerimi se lahko posladkate. Ob koči se nahaja tudi igralnica za mlajše planince.

Z avtobusom se bomo zapeljali do Podljubelja, kjer se bomo razdelili na 2 skupini. prva, hitrejša skupina bo preko Planšarije Kofce nadaljevala pot do Velikega vrha- Košute. Druga skupina pa bo izlet zaključila na planšariji, kjer bo možnost daljšega počitka, druženja in uživanja v razgledih.

 

Težavnost: lahka planinska pot, na kateri bomo premagali 800 m n.v. (do Kofc) oziroma 1500 m n.v.( do Velikega vrha) 

 

Čas vzpona: 2:30h (do Kofc) - 4h (do Velikega vrha) 

Skupni čas izleta: 8-9h

 

Cena: 7-12€ (odvisno od števila od udeležencev)

Zbirno mesto: Železniška postaja Podbrdo ob 5:50h

Predviden povratek v Podbrdo: ob 19h

 

Oprema: Obvezna primerna planinska obutev, hrana in pijača (hrano in pijačo je tudi možno dobiti v koči na lastne stroške). S seboj je priporočljivo vzeti sredstvo proti klopom in sončno kremo.

 

Opis Poti: Izpred osnovne šole v Podljubelju, se bomo povzpeli po krajšem asfaltnem odseku, s katerega kasneje zavijemo na gozdno cesto. Gozdna cesta preide v planinsko stezo in nekajkrat preči potok. Čez travnike pridemo do zavetišča na Kalu, kjer smo približno na polovici poti do Kofc. V nadaljevanju planinska pot poteka izmenično po senčnem in sončnem delu. Na planini Kofce boste našli razgledno točko in veliko kočo, ki ponuja raznoliko hrano , najbolj pa so znani po štrukljih. Časa za uživanje bo dovolj, medtem ko bo hitrejša skupina nadaljevala pot proti Velikem vrhu.

Pot proti vrhu poteka v položni naklonini po travnatem pobočju.

 Pot od Kofc do avtobusa bosta obe skupini opravili skupaj. Povratek je predviden po poti pristopa.

 

INFO in PRIJAVA (OBVEZNA):  do petka 3.9. 2021,   Marko 031 428 336

 

PLANINSKI VODNIKI PD PODBRDO: Marko Abram

                                                              Tina Šorli

                                                              Jan Valentinčič (pripravnik)

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=21285 17. 4. 2024