PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


3. 9. 2021 / Kulturna prireditev

Festival Zunaj - festival filma, knjige, pogovorov in še česa

Vrsta dogodkaKulturna prireditev
Kdaj3. 9. 2021
Traja do4. 9. 2021 (2 dni)
Zborno mestoAjdovščina
DruštvoPlaninsko društvo Ajdovščina
MDOMDO PD Posočja
PrimernostPrimerno za družine

Festival se bo letos posvetil vprašanju kako lahko kot posamezniki pripomoremo k ohranjanju prvobitnega? Kaj lahko za to storimo? Kakšna je naša vloga v naravnem krogu in zakaj čiste narave ne gre jemati za tako samoumevno? Tako sogovorniki, kot filmi nam bodo približali svoj pogled na lepoto, moč, poslanstvo, boj, veselje, ... skratka izkušnjo odnosa človeka do narave.

Festival Zunaj je letos za svojo rdečo nit vzel odnos človeka do narave. Ko se vprašamo kaj nam pomeni Zunaj, se v večini primerov odgovor Narava pojavi kar sam.Kratek opis sogovornikov na Festivalu Zunaj:


 • Žarko Trušnovec: alpinist, gorski reševalec, učitelj in psiholog, zagovornik gibanja v naravi kot oblike spopadanja s težavami modernega sveta.

 • Boštjan Videmšek: svobodni novinar, poročevalec iz kriznih žarišč, tekač, krotilec psa Lota in raziskovalec ekoloških in obnovljivih načinov bivanja - za to ima Plan B.

 • Jernej Stritih: varuh narave, tabornik, alpinist in kajakaš, z vodenjem številnih naravovarstvenih projektov gotovo eden vidnejših borcev za ohranitev in povrnitev ekološkega sobivanja človeka z naravo.

Kratek opis predvajanih filmov na Festivalu Zunaj:

 • Stena senc, 94' Poljska, Nemčija, Švica, 2020. Režiser: Eliza Kubarska
  Šerpovska družina prekrši tabu in se udeleži vzpona na sveto goro Kumbakarne, saj potrebujejo denar za sinovo izobrazbo. Film je prejel glavno nagrado žirije in Mesta Domžale na Festivalu gorniškega filma 2021.

 • Narava brez meja, 15', Slovenija in Italija, 2020. Režiser: Rožle Bregar
  Človek je majhen, a uničujoč del narave. Lahko z bolj spoštljivimi dejanji in skrbjo za ohranjanje narave še zaščitimo čudoviti svet gora, gozdov, rek in morij? Zaporedje čudežnih kadrov in slik raja na Zemlji.

 • Življenje v pragozdu, 52', Avstrija, 2015. Režiserka: Rita Schlamberger
  V dokumentarcu so predstavljeni gozdovi avstrijskega narodnega parka Kalkalpen, ki je največje območje divjine v Evropi. V zadnjih 25 letih se vanj, kot posledica človekovega umika, vrača prvinsko življenje.

 


PDF Program festivala

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=21288 28. 9. 2023