PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


11. 9. 2021 / Tura

KOŠTRUNOVE ŠPICE / CIME COSTREIN 2502 m

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeItalija
Kdaj11. 9. 2021
DruštvoPlaninsko društvo Radovljica
MDOMDO PD Gorenjske

VODNIŠKI ODSEK PLANINSKEGA DRUŠTVA RADOVLJICA VABI NA POHOD

KOŠTRUNOVE ŠPICE / CIME COSTREIN 2502 m,
 Zahodne Julijske Alpe (Italija)

Odhod: Avtobusna postaja Radovljica  ob 5:00
Cena pohoda: 20 €
Predviden povratek:  okoli 18h

Koštrunove špice se nahajajo JV od Viša. Vrh gore spominja na skalno trdnjavo, kjer so še vidni ostanki 1. Svetovne vojne. 
Zahtevnost: zahtevna označena pot.
Predviden čas hoje je 7 - 8 ur.   
Daljša varianta je primerna za izkušene gornike z ustrezno kondicijsko pripravljenostjo, vajene hoje po strmih travah, grušču, brez vrtoglavice.
Opis poti – daljša varianta: Naše izhodišče bo Cave del Mole 1035 m ob Rabeljskem jezeru. Po cesti se bomo povzpeli do Viške planine / Malga Grantagar 1530 m. Tu se bomo usmerili do koče Corsi 1874 m, ki  je že nekaj let zaprta. Pot bomo nato nadaljevali do Škrbine Zadnje Špranje / Forcella Mosé 2271 m, kjer se bomo usmerili na pot Anita Goitan, ki nas bo pripeljala pod vrh Koštrunovih špic. Do vrha nas čaka še nekaj strmih stopnic in plezanje čez  skalni skok tik pod vrhom.
Sestop: Z vrha se bomo vrnili na Pot Anita Goitan, ki ji bomo sledili do Škrbine Prednje Špranje / Forcella dell'Orso 2183 m, nato pa sledi spust do Viške planine, kjer se bomo ustavili na tamkajšnji planšariji, kjer bo možno kaj pojesti in popiti.
Opis poti – krajša varianta: Za tiste, ki se vam zdi celotna tura prezahtevna, se lahko prijavite za krajšo varianto. Potek poti do koče Corsi bo enak, nato pa se boste usmerili na široko mulatjero nad kočo, ki vas bo pod stenami Beljaškega stolpa pripeljala do Viške planine. Lahko pa se boste po zmerno vzpenjajoči poti povzpeli še na Škrbino Prednje Špranje, kjer se odpre razgled na Poliške Špike. Na poti se boste skoraj gotovo srečali s kozorogi, gamsi in svizci.
Priporočljiva oprema: visoki pohodni čevlji, pohodne palice, oblačila primerna letnemu času v visokogorju, zaščita za sonce, za daljšo varianto obvezna čelada.
Malica in pijača iz nahrbtnika.
Obvezno: Osebni dokument, Plačana članarino PZS za tekoče leto, PCT potrdilo.
Prijave: do srede 8. 9. 2021 do 20:00 na telefonsko številko 041 917 191(Alenka), 068 172 403 (Vladimir), 041 664 892 (Nina) ali na elektronski naslov alenka.mezan@telemach.net , vlado_radic@hotmail.com in zvegelj.nina@gmail.com

Turo bomo vodili Alenka Mežan, Vladimir Radić in Nina Žvegelj

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=21298 8. 2. 2023