PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


2. 4. 2022 / Tura

Lisca

Vrsta dogodkaTura
ObmočjePosavsko hribovje
Kdaj2. 4. 2022
DruštvoPlaninsko društvo Slovenske Konjice
MDOMDO PD Podravja

Odhod ob 6.00 z avtobusne postaje v Konjicah.

 


Z avtobusom se zapeljemo mimo Šentjurja, Planine pri Sevnici in do zaselka Prapertno kjer bodo na voljo tri variante:

 

Skupina A in B (vodnika Štefka Gorenak in Tomaž Levart):

Pričetek peš poti v zaselku Prapertno. Pot bo potekala preko Rudenika, sedla Ivce in Ješivca do Tončkove koče na Lisci. Do sem 4 ure lahke hoje. Poti tehnično niso zahtevne.

 

Skupina A – obisk ferate na Lisci (vodnik Tomaž Levart):

Po krajšem počitku se s Tončkove koče na Lisci spustimo preko Pastirčkove poti na južno stran pod kočo in do vznožja stene (30 min hoje), usmerimo se na ferato, kjer se opremimo z obvezno opremo (plezalna čelada, samovarovalni komplet in plezalni pas). Preko ferate se povzpnemo do koče – vzpon preko ferate cca 40 min.

 

Skupina C (vodnik pripravnik Anamari Podergajs):

S Prapertna nadaljujemo vožnjo preko Planine pri Sevnici do Krakovega, kjer se prične pohod. Zložna pot nas bo vodila po južnih pobočjih do vrha Lisce – cca 2 uri lahke hoje. Avtobus se prestavi na Lisco. Na Lisci bo dovolj časa za lepe sprehode po vršnjih travnikih, od koder bodo ob dobri vidljivosti pogledi na vse strani (na severu Kamniško – Savinjske Alpe, na jugu Gorjanci s Trdinovim vrhom, na vzhodu Boč,…). Za starejše pohodnike je tudi varianta, da se peljejo na Lisco z avtobusom, kjer je veliko možnosti lepih in kratkih sprehodov po vršnji planoti. 

 

Po počitku sledi še skupen sestop (skupina A in B) v dolino Krakovo (do Vinske kleti Mastnak), kjer je zaključek poti – v dolino cca 1,5 ure hoje. Avtobus se z Lisce prestavi v Krakovo – skupina C možnost vožnje ali peš skupaj s skupino A in B v dolino.

 

Na Lisci je Tončkov dom, kjer je možno kupiti hrano in pijačo. Planinske poti do Lisce tehnično niso zahtevne, je pa potrebna ustrezna psihofizična pripravljenost.

 

Ferata na Lisco spada med zelo zahtevne zavarovane poti, zato so za vzpon  potrebne ustrezne izkušnje in obvezna oprema – plezalni pas s samovarovalnim kompletom in čelada. Zahtevnost ferate je v spodnjem delu B/C, v zgornjem delu pa D/E – primerno samo za izkušene pohodnike. Obisk ferate bomo izvedli samo v primeru suhega vremena oz. suhih skal.

 

Prijave sprejema Štefka Gorenak na e-naslov: gorenak.stefka@siol.net in mobilna št. za tiste, ki nimajo elektronske pošte M 031 377 752. Ob prijavi navedite ime in priimek ter GSM številko (NIJZ zahteve). Zaradi nastale situacije je obvezno imeti s sabo zaščitno masko. Prispevek za  avtobusni prevoz je 10 € za odrasle in 5 € za mladino.

 

Vodil bo Tomaž Levart (041-211-231) in Štefka Gorenak (031-377-752) in Anamari Podergajs (041-248-610), s pomočjo vodnikov PD Slov. Konjice. Morebitne dodatne informacije pri vodnikih.

 

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto in veljaven osebni dokument. Poskrbeti za ustrezno psihofizično kondicijo, dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru, dežju in mrazu. Za obisk ferate so potrebne ustrezne izkušnje in zgoraj zahtevana tehnična oprema, priporočamo tudi rokavice. Ferata ni primera za otroke mlajše od 12 let.

 

Na poti hrana in pijača iz nahrbtnika oz. v planinski koči na Lisci. Priporočajo se pohodniške palice.
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=21832 15. 7. 2024